ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρυξέλλες: Οι αγρότες αυξάνουν τις αντιδράσεις τους

Εικόνα του άρθρου Βρυξέλλες: Οι αγρότες αυξάνουν τις αντιδράσεις τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2024, 13:37
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγρότες έβαλαν φωτιά σε σωρούς ελαστικών στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενοι από τις ακριβές τιμές των σούπερ μάρκετ έως τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, καθώς οι υπουργοί Γεωργίας συναντιούνται για να συζητήσουν την κρίση στον τομέα.

Πάνω από 100 τρακτέρ ήταν σταθμευμένα γύρω από την έδρα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπλοκάροντας τμήματα των Βρυξελλών, σε μικρή απόσταση από την αποκλεισμένη περιοχή όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί.


Διαβάστε: «Αν δεν σπείρω, τι θα φας;»: Τα τρακτέρ ξανά στο κέντρο των Ιωαννίνων


Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες ζητώντας από τους υπουργούς Γεωργίας να αναλάβουν δράση για τις εισαγωγές χαμηλού κόστους, μέχρι τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ.

Οι υπουργοί Γεωργίας επρόκειτο να συζητήσουν μια νέα δέσμη προτάσεων της ΕΕ για την ελάφρυνση της πίεσης στους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιθεωρήσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της δυνατότητας εξαίρεσης των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων από ορισμένα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Σε απάντηση στις εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες των οργισμένων αγροτών, η ΕΕ έχει ήδη αποδυναμώσει ορισμένα τμήματα των εμβληματικών περιβαλλοντικών πολιτικών της Πράσινης Συμφωνίας, καταργώντας έναν στόχο για τη μείωση των γεωργικών εκπομπών από τον οδικό χάρτη για το κλίμα του 2040.

Η ΕΕ έχει επίσης αποσύρει έναν νόμο για τη μείωση των φυτοφαρμάκων και καθυστέρησε έναν στόχο για τους γεωργούς να αφήνουν κάποια εδάφη σε αγρανάπαυση για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας.

Στα αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνεται επίσης ο τερματισμός των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, οι οποίες, σύμφωνα με τους αγρότες, έχουν οδηγήσει σε φθηνότερες εισαγωγές από χώρες όπου οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα από εκείνα της ΕΕ.

Μια σκηνή που στήθηκε στο χώρο της διαμαρτυρίας τη Δευτέρα ήταν καλυμμένη με μια πινακίδα που έγραφε «stop EU Mercosur» - μια αναφορά στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την ομάδα χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back