ΚΟΣΜΟΣ

​Brexit: Οι αναποφάσιστοι… αποφασίζουν

Εικόνα του άρθρου ​Brexit: Οι αναποφάσιστοι… αποφασίζουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2016, 16:25
ΚΟΣΜΟΣ

Η μάχη για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζεται στήθος με στήθος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακό προβάδισμα πότε της μίας και πότε της άλλης πλευράς και τα δύο στρατόπεδα πλέον στρέφονται στους αναποφάσιστους, οι οποίοι και αγγίζουν το 10% του εκλογικού σώματος.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δίνει τον τόνο με συνέντευξη που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Guardian όπου δηλώνει ότι αποφασίζοντας την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ψηφοφόροι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του». 

ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΣΤΟ WAMBLEY ARENA

Χθες το βράδυ 21 Ιουνίου 2016, πολλές προσωπικότητες των δύο πλευρών ρίχτηκαν στη μάχη των αναποφάσιστων κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που οργανώθηκε από το BBC μπροστά σε 6.000 ανθρώπων στο Wembley Arena. 

«Το σύνολο της πολιτικής μας για την διαπραγμάτευση του εμπορίου έχει παραδοθεί στην Ε.Ε, ενώ μόλις το 3,6% των αξιωματούχων προέρχεται από την χώρα μας. Και δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχει οργή, επειδή δεν υπάρχουν ελεύθερες εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, την Ινδία και με όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, υπέρμαχος της αποχώρησης.

«Μπόρις γνωρίζεις καλύτερα, διότι μιλώ με τις επιχειρήσεις σε όλη την πόλη καθημερινά, ότι μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στο Λονδίνο εξαρτώνται άμεσα από την Ε.Ε. Συνομιλώ με τις επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 60% των μεγαλυτέρων εταιριών όπως η Sony, οι ασφάλειες AIG και Bloomberg, που έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα, μάντεψε πού… Εδώ στο Λονδίνο. Οι μισές εξαγωγές μας κατευθύνονται στην Ευρώπη. Μπόρις γιατί ξαφνικά έχεις αλλάξει γνώμη;», διερωτήθηκε ο νυν δήμαρχος Λονδίνου, Σαντίκ Καν, υποστηρικτής της παραμονής.

Οι αγορές, ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της προοπτικής του Brexit, υιοθετούν στάση αναμονής και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και η Wall Street, έκλεισαν χθες με ελαφρά άνοδο. «Απλώς περιμένουμε την Πέμπτη, χωρίς να δίνουμε σημασία στα υπόλοιπα», δήλωσε ο Σαμ Στόβαλ της Standard&Poor’s Global Intelligence. 

Υιοθετώντας καθησυχαστικό τόνο σε μία συγκυρία αστάθειας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οτιδήποτε απρόβλεπτο προκύψει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back