Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Η Μέι στέλνει την επιστολή στις Βρυξέλλες

Εικόνα του άρθρου Brexit: Η Μέι στέλνει την επιστολή στις Βρυξέλλες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2017, 13:04
ΚΟΣΜΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δόθηκε χθες τα μεσάνυχτα με την υπογραφή της επιστολής προς τις Βρυξέλλες από την Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει στη διάθεσή της δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί τους όρους του διαζυγίου της Βρετανίας, προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου του 2019.

Την υπογεγραμμένη επιστολή της Μέι σχετικά με τη πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα παραδώσει ο Τιμ Μπάροου, ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε., στον Τουσκ, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει στις 27 χώρες-μέλη ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 χωρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιό του.

«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε., έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε», αναμένεται να πει η Μέι απευθυνόμενη στους Βρετανούς βουλευτές σήμερα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

Χθες η Μέι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ «για τους ενημερώσει» πριν την κατάθεση της επιστολής για το Brexit, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «συμφώνησαν στο γεγονός ότι μια ισχυρή Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα παραμείνει στενός και δεσμευμένος εταίρος της».


Η ΣΚΩΤΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Χθες το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης της χώρας για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος- το πρώτο διεξήχθη το 2014- για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την πρόταση έκανε το κυβερνών, κεντροαριστερό και εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ το αίτημα είχε τη στήριξη των Σκωτσέζων Πράσινων. Αντίθετοι ήταν οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί, καθώς και οι Σκωτσέζοι Εργατικοί.

Η απόφαση, πάντως, του σκωτσέζικου κοινοβουλίου δεν έχει πρακτικό νόημα εάν η πρόταση για νέο δημοψήφισμα δεν εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων).

Η κ. Μέι έχει δηλώσει ότι δεν είναι ώρα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back