Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Βαριά ήττα της Μέι στο κοινοβούλιο

Εικόνα του άρθρου Brexit: Βαριά ήττα της Μέι στο κοινοβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2019, 00:36
ΚΟΣΜΟΣ

Καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τους βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Το τελικό αποτέλεσμα κατέγραψε μόνο 202 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της συμφωνίας, ενώ 432 κατά.

Η Τερέζα Μέι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος σημείωσε πως το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει και πρόσθεσε ότι η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο και ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.



Πρόταση μομφής

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι κατέθεσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την ήττα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία για το Brexit.

Η υπουργός Αντρέα Λίντσομ είπε ότι η συζήτηση επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί αύριο, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας).

«Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», πρόσθεσε.


O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Για αυξημένο κίνδυνο «μη συντεταγμένης εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Αν και δεν επιθυμούμε να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπής θα συνεχίσει να εργάζεται για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προετοιμασία της ΕΕ" σημειώνει, καλώντας το "Ηνωμένο Βασίλειο να διευκρινίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back