Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της Μέι

Εικόνα του άρθρου Brexit: Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της Μέι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2019, 23:52
ΚΟΣΜΟΣ

Καταψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Τερέζα Μέι.

Νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι το Brexit θα μπορούσε να χαθεί εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία αποχώρησης, που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από την αποψινή ψηφοφορία, το βρετανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει αύριο, εάν επιθυμεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να υπάρχει σχετική συμφωνία. Όπως δήλωσε η Τερέζα Μέι, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, εάν αύριο το κοινοβούλιο αποφασίσει μία άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ, τότε η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση αυτή, και θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο, στις 29 Μαρτίου.

Εάν η βρετανική Βουλή αποφασίσει στην αυριανή ψηφοφορία ότι δεν επιθυμεί αποχώρηση χωρίς συμφωνία, τότε, την Πέμπτη, θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασιστεί μία παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης.

Ζημιογώνο διαζύγιο

Η δεύτερη απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που σύναψαν ΕΕ και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι «αύξησε σημαντικά» τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία» (no-deal Brexit), δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγα λεπτά μετά την νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση είναι η 29η Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3