ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τα exit polls δείχνουν σαρωτική νίκη των Εργατικών

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Τα exit polls δείχνουν σαρωτική νίκη των Εργατικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2024, 00:24
ΚΟΣΜΟΣ

Με 410 έδρες στο κοινοβούλιο των 650 εδρών, οι Εργατικοί επιστέφουν στην κυβέρνηση τερματίζοντας 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών.

Ο Κίρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας με το Εργατικό Κόμμα του να πρόκειται να κερδίσει μια τεράστια πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, όπως έδειξαν τα exit polls την Πέμπτη, ενώ οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σουνάκ προβλέπεται να υποστούν ιστορικές απώλειες.

Το κόμμα του Σουνάκ προβλεπόταν να λάβει μόνο 131 έδρες, από 346 που ήταν όταν διαλύθηκε το κοινοβούλιο, καθώς οι ψηφοφόροι τιμωρούν τους Συντηρητικούς για την κρίση του κόστους ζωής και τα χρόνια αστάθειας και εσωτερικών διαμάχης που έχουν δει πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς από το 2016.

Τα exit poll προβλέπει επίσης ότι οι κεντροαριστεροί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα καταλάβουν 61 έδρες και το δεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Reform UK προβλέπεται να καταλάβει 13 έδρες. Το Κόμμα των Πρασίνων αναμένεται να λάβει 2 έδρες.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, SNP, αναμένεται να εξασφαλίσει 10 έδρες.

Στις τελευταίες έξι εθνικές εκλογές, μόνο ένα exit poll έχει κάνει λάθος στο αποτέλεσμα - το 2015, όταν η δημοσκόπηση προέβλεψε ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο, ενώ στην πραγματικότητα οι Συντηρητικοί κέρδισαν την πλειοψηφία. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες.

Ο Σουνάκ εξέπληξε το Ουεστμίνστερ και πολλούς στο κόμμα του, προκηρύσσοντας τις εκλογές νωρίτερα από ό,τι χρειαζόταν τον Μάιο, με τους Συντηρητικούς να υπολείπονται των Εργατικών κατά περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back