ΚΟΣΜΟΣ

M. Βρετανία: Οι Εργατικοί επανακάμπτουν

Εικόνα του άρθρου M. Βρετανία: Οι Εργατικοί επανακάμπτουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2024, 13:23
ΚΟΣΜΟΣ

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κατάφερε συντριπτικό πλήγμα στους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ την Παρασκευή, κερδίζοντας τις εκλογές για δύο νέους βουλευτές σε ψηφοφορίες που έδειξαν ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις εθνικές εκλογές αργότερα φέτος.

Στο Γουελινγκμπόρο το κόμμα ξεπέρασε την πλειοψηφία άνω των 18.500 για να πάρει την έδρα στο Νορθχαμπτονσάιρ. Η μεταστροφή του 28,5% ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς σε μεταπολεμικές επαναληπτικές εκλογές.

Στο Κίνγκσγουντ, όπου οι Συντηρητικοί είχαν προηγουμένως μια πλειοψηφία άνω των 11.000, υπήρξε μια μετατόπιση 16,4%.

Η διπλή ήττα υπογράμμισε την φθίνουσα πορεία του κυβερνώντος κόμματος και δεν θα κάνει πολλά για να σιγήσει τους επικριτές του Σούνακ, οι οποίοι φοβούνται ότι οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να υποστούν συντριβή στις εθνικές εκλογές και θέλουν να αλλάξει πορεία.

Ο Ρίσι Σουνάκ πρώην τραπεζίτης έχει δυσκολευτεί να σταματήσεις την καθοδική πορεία του κόμματός του, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους παρουσιάστηκε σε διάφορα σημεία ως τολμηρός μεταρρυθμιστής, σταθερός τεχνοκράτης και τώρα ως κάποιος που χρειάζεται περισσότερο χρόνο «για να τηρήσει το σχέδιο», επειδή, όπως λέει, το σχέδιο αυτό λειτουργεί.

Αλλά με το Εργατικό Κόμμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Σουνάκ μπορεί να αναγκαστεί να υποκύψει στις απαιτήσεις ορισμένων στο κόμμα του για να προσφέρει, σε ένα όλο και πιο δυσαρεστημένο εκλογικό σώμα, μια πιο δεξιά συντηρητική ατζέντα πριν από τις εκλογές.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η χώρα «φωνάζει για αλλαγή». «[Οι ψηφοφόροι] μπορούν να δουν τώρα ότι το Εργατικό Κόμμα έχει αλλάξει», δήλωσε στο BBC Breakfast. «Είναι ένα διαφορετικό κόμμα από το κόμμα του 2019. Και μπορούν να δουν ότι έχουμε τις απαντήσεις στα προβλήματά τους».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters. Φωτογραφία: Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ/Facebook

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back