ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι Εργατικοί ξανάρχονται

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Οι Εργατικοί ξανάρχονται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2024, 11:34
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρετανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να φέρουν στην εξουσία το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ, σαρώνοντας τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ μετά από 14 συχνά ταραχώδη χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν το κεντροαριστερό κόμμα του Στάρμερ σε τροχιά συντριπτικής νίκης, αλλά υποδηλώνουν επίσης ότι πολλοί ψηφοφόροι θέλουν απλώς αλλαγή μετά από μια περίοδο εσωτερικών διαμάχης και αναταραχής υπό τους Συντηρητικούς που οδήγησε σε πέντε πρωθυπουργούς μέσα σε οκτώ χρόνια.

«Σήμερα, η Βρετανία μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε ο Στάρμερ στους ψηφοφόρους σε δήλωσή του την Πέμπτη. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλα πέντε χρόνια υπό τους Συντηρητικούς. Αλλά η αλλαγή θα γίνει μόνο αν ψηφίσετε τους Εργατικούς».

Ο Σούνακ, ο οποίος προκήρυξε τις εκλογές μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο, έχει εγκαταλείψει τις τελευταίες εβδομάδες την έκκλησή του για μια πέμπτη διαδοχική νίκη των Συντηρητικών και αντ' αυτού έμεινε στην προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα αδιαμφισβήτητο Εργατικό Κόμμα στο κοινοβούλιο..

Εξέδωσε μια νέα έκκληση προς τους ψηφοφόρους για την ημέρα των εκλογών, λέγοντας ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα αυξήσει τους φόρους, θα παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη και θα αφήσει τη Βρετανία πιο ευάλωτη σε μια εποχή γεωπολιτικής έντασης, κατηγορίες που οι Εργατικοί αρνούνται.

Προς αντίθετη κατεύθυνση

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η Βρετανία θα ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην τιμωρία των κυβερνήσεών τους μετά από μια κρίση κόστους ζωής που προήλθε από την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με τη Γαλλία φαίνεται ότι θα κινηθεί προς την κεντροαριστερά και όχι πιο δεξιά.

Οι Εργατικοί διατηρούν δημοσκοπικό προβάδισμα μεταξύ 15 και 20 μονάδων, αφότου ο Σουνάκ επιλέχθηκε από τους βουλευτές του τον Οκτώβριο του 2022 για να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε μετά από 44 ημέρες, έχοντας προκαλέσει την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων και την κατάρρευση της στερλίνας.

Τα μοντέλα των δημοσκόπων προβλέπουν ότι οι Εργατικοί βρίσκονται σε πορεία για μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές νίκες στη βρετανική ιστορία, με μια πιθανή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που θα ξεπερνούσε εκείνες που πέτυχαν ο Τόνι Μπλερ ή η Μάργκαρετ Θάτσερ, αν και μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι και η συμμετοχή θα μπορούσε να είναι χαμηλή.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν αδιανόητο στις τελευταίες εκλογές της Βρετανίας το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε μια μεγάλη νίκη για τους Συντηρητικούς, με τους πολιτικούς να προβλέπουν ότι το κόμμα θα είναι στην εξουσία για τουλάχιστον 10 χρόνια, καθώς οι Εργατικοί είχαν τελειώσει.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Keir Starmer/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back