ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήσεις και από την κυβέρνηση της Μέι

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Παραιτήσεις και από την κυβέρνηση της Μέι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2019, 17:19
ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις φιλοευρωπαίες βουλευτίνες του Συντηρητικού Κόμματος ανακοίνωσαν σήμερα ότι παραιτούνται και προσχωρούν στην Ομάδα των Ανεξάρτητων -που δημιούργησαν τη Δευτέρα βουλευτές των Εργατικών που αποχώρησαν από το κόμμα- επιφέροντας πλήγμα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τις προσπάθειές της να συσπειρώσει το κόμμα της γύρω από τα σχέδιά της για το Brexit.

Το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και βασίζεται στους 10 βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP.

Οι σημερινές παραιτήσεις αποδυναμώνουν περαιτέρω τη θέση της Μέι στο κοινοβούλιο και μάλιστα σε μια περίοδο που χρειάζεται να κερδίσει την κρίσιμης σημασίας ψηφοφορία για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας καταφέρει να συνάψει με την ΕΕ για το Brexit.

Πλέον το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει 313 βουλευτές στο κοινοβούλιο σε σύνολο 650. Με τη στήριξη του DUP η Μέι διαθέτει πλειοψηφία 7 εδρών.

Στην πραγματικότητα όμως και οι τρεις βουλευτίνες που αποχώρησαν συχνά καταψήφιζαν τα σχέδια της Μέι σχετικά με το Brexit. Για τον λόγο αυτό η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν βασιζόταν απαραιτήτως στις ψήφους τους.


Ανακοίνωση της Μέι

Σε ανακοίνωση της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εκφράζει τη θλίψη της για την απόφαση των τριών βουλευτών.

«Θλίβομαι από αυτή την απόφαση, είναι άνθρωποι που υπηρέτησαν με αφοσίωση το κόμμα μας για πολλά χρόνια και τους ευχαριστώ για αυτό. Φυσικά, η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ υπήρξε αιτία διαφωνιών τόσο στο κόμμα μας όσο και στην χώρα για πολύ καιρό. Ο τερματισμός αυτής της ένταξης μετά από τέσσερις δεκαετίες δεν θα ήταν ποτέ εύκολος. Αλλά ολοκληρώνοντας την δέσμευση στο μανιφέστο μας και εφαρμόζοντας την απόφαση του βρετανικού λαού κάνουμε το σωστό για την χώρα. Και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι προς ένα καλύτερο μέλλον. Είμαι αποφασισμένη, υπό την δική μου ηγεσία, το Συντηρητικό κόμμα να προσφέρει πάντα αξιοπρεπή, μετριοπαθή και πατριωτική πολιτική, την οποία αξίζει αυτή η χώρα» αναφέρει η Μέι στην ανακοίνωση.

 

Ποιες είναι οι βουλευτίνες

Άννα Σούμπρι: Η Σούμπρι είναι πρώην υπουργός η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένα κατά του Brexit, έχει στηρίξει και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ενώ έχει εκφραστεί και κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. 

Νωρίτερα φέτος δέχθηκε φραστική επίθεση από διαδηλωτές υπέρ του Brexit στη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης. Η Σούμπρι εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά το 2010.

Χάιντι Άλεν: Η Άλεν πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ του «Remain» (της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ) πριν το δημοψήφισμα του 2016 και έκτοτε αναφέρεται συχνά στους κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία. Εξελέγη βουλευτής το 2015 και στηρίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Σάρα Ουόλαστον: Η Ουόλαστον ανήκει στο Συντηρητικό Κόμμα από το 2010 και ηγείται μιας ομάδας βουλευτών που προεδρεύουν σε κοινοβουλευτικές επιτροπές. Γιατρός η ίδια, έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στο σύστημα υγείας της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters. Στη κεντρική φωτογραφία από αριστερά η Άννα Σούμπρι, η Σάρα Ουόλαστον και η Χάιντι Άλεν

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back