Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επτά βουλευτές εγκατέλειψαν το Εργατικό Κόμμα

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Επτά βουλευτές εγκατέλειψαν το Εργατικό Κόμμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2019, 16:36
ΚΟΣΜΟΣ

Την παραίτησή τους από το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσαν επτά βουλευτές του, κατηγορώντας την ηγεσία του και ειδικά τον Τζέρεμι Κόρμπιν για τους χειρισμούς στο θέμα του Brexit και του αντισημιτισμού.

Οι υπουργοί που παραιτήθηκαν, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «η ανεξάρτητη ομάδα», είναι οι Τσούκα Ουμούνα, Μάικ Γκέιπς, Λουτσιάνα Μπέργκερ, Αν Κόφειϊ, Κρις Λέσλι, Γκάβιν Σούκερ, Αντζελα Σμιθ.

Η Λουτσιάνα Μπέργκερ διευκρίνισε ότι οι επτά βουλευτές θα συγκροτήσουν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων. «Ηταν μία πολύ δύσκολη απόφαση, επώδυνη αλλά αναγκαία», είπε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Κάναμε όμως το πρώτο βήμα», τόνισε ο Τσούκα Ουμούνα καλώντας και άλλους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος -ακόμη και άλλων κομμάτων- να συμμετέχουν στην προσπάθειά τους «να χτίσουν μία νέα πολιτική».

Ο Κρις Λέσλι, βουλευτής του Νότιγχαμ Ιστ, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «το κόμμα στο οποίο εντάχθηκε, έκανε εκστρατείες και πίστεψε επί πολλά χρόνια κρατείται όμηρος από τις μηχανιστικές πολιτικές της σκληροπυρηνικής αριστεράς». Πιστεύει ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέψει στον Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός, κάτι που και άλλοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος δηλώνουν κατ’ ιδίαν.

Τα σημερινά κόμματα είναι μέρος του προβλήματος, όχι η λύση, δήλωσε ο βουλευτής του Στριθαμ και, μέχρι πρότινος, ανερχόμενο αστέρι του Εργατικού Κόμματος Τσούκα Ουμούνα. 

Η Λουτσιάνα Μπέργκερ, βουλευτής του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει σε ένα κόμμα «με θεσμικό αντισημιτισμό», κατηγόρησε την ηγεσία ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει το μίσος κατά των εβραίων στις τάξεις του και εξήγησε ότι αφήνει πίσω της «μία κουλτούρα μπούλινγκ, μισαλλοδοξίας και εκφοβισμού».

Ο βουλευτής Μάικ Γκέιπς δήλωσε «οργισμένος από το ότι η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος διευκολύνει το Brexit».

«Απογοητευμένος», δηλώνει ο Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος προέρχεται από την ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος δήλωσε «απογοητευμένος». «Είμαι απογοητευμένος που οι βουλευτές αυτοί αισθάνθηκαν ανίκανοι να συνεχίσουν να εργάζονται συλλογικά για την πολιτική του Εργατικού Κόμματος», είπε, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας αυτών που του προσάπτονται.

Οι παραιτήσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Βουλή των κοινοτήτων, όπου η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαθέτει ισχνή πλειοψηφία χάρις στις ψήφους του μικρού προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όμως οι παραιτήσεις αποδυναμώνουν το Εργατικό Κόμμα την στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να επωφεληθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι προσπαθώντας να περάσει την συμφωνία της για το Brexit από την βουλή.

Στο τέλος του Αυγούστου, ένας ακόμη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, ο Φρανκ Φιλντ, είχε παραιτηθεί καταγγέλλοντας την διαχείριση των κατηγοριών περί αντισημιτισμού από την κομματική ηγεσία.

Στις αρχές του Αυγούστου, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε παραδεχθεί ότι η παράταξή του είχε πραγματικό πρόβλημα αντισημιτισμού, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της εβραϊκής κοινότητας αποτελεί προτεραιότητά του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back