Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βραβεία και σχέδια για την ανακύκλωση

Εικόνα του άρθρου Βραβεία και σχέδια για την ανακύκλωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2018, 18:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα βραβεία για τη συμμετοχή τους στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών παρέλαβαν το πρωί του περασμένου του Σαββάτου, μαθητές μαθήτριες και εκπαιδευτικοί δέκα δημοτικών σχολείων που ξεχώρισαν στην περιβαλλοντική δράση.

Από… το τέλος προς την αρχή, όπως αρμόζει στις διαγωνιστικές ανακοινώσεις, το 26ο Δημοτικό Σχολείο κατέλαβε την 10η θέση, το 3ο Δημοτικό την 9η, το 6ο Δημοτικό την 8η, το Δημοτικό Σχολείο Δροσοχωρίου την 7η, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος την 6η, το 1ο Δημοτικό την 5η, το 1ο Πειραματικό την 4η, τα εκπαιδευτήρια Γένεσις, την 3η, το Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου τη 2η και το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων την 1η θέση.

Στα σχολεία που κατέλαβαν από τη 10η μέχρι και την 6η θέση δόθηκε ένας εκτυπωτής, σε αυτά που τερμάτισαν από την 5η μέχρι και τη 2η ένας προτζέκτορας ενώ στο 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ένα λάπτοπ, όλα δωρεά από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και από την Αειφορική Ηπείρου.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι στόχοι για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων γίνονται ολοένα και υψηλότεροι και οι Δήμοι όλης της χώρας αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Followgreen, καλώντας τους κατοίκους του Δήμου να εγγραφούν και να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα. Μέσα σε δύο μήνες λειτουργίας, η πλατφόρμα έχει ξεπεράσει τα 500 ενεργά μέλη, ενώ έχουν ανταποκριθεί με προσφορές και οι τοπικές επιχειρήσεις.

«Στην κοινωνία μας η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων είναι κατοχυρωμένη. Εμείς ειδικά ως Δήμος την επιζητούμε» είπε, ανοίγοντας ξανά το θέμα των αφισοκολλήσεων και των συνθημάτων: «Ο δημόσιος χώρος είναι ελεύθερος και πολλαπλά μέσα είναι διαθέσιμα για τη διακίνηση των ιδεών ή των απόψεων. Διαφωνούμε λοιπόν με τον τρόπο που ορισμένοι θέλουν να εκφραστούν, βεβηλώνοντας δημοσίους χώρους, έργα τέχνης και κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά» τόνισε.

Προανήγγειλε μάλιστα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με σύνθημα «Θέλουμε την πόλη μας ζωγραφισμένη και όχι μουτζουρωμένη».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάκης Κατηρτσίδης είπε μεταξύ άλλων ότι σήμερα, στα Γιάννενα ανακυκλώνονται περίπου 300 τόνοι μηνιαίως, αντιστοιχούν στο 10% των απορριμμάτων. Οι στόχοι πάντως θέτουν το όριο στο 50% και πάνω.

Επίσης, όπως τόνισε, ο Δήμος προχωράει άμεσα στην υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων  με τις εξής δράσεις:

Α) Η δημιουργία του κεντρικού πράσινου σημείου του Δήμου Ιωαννιτών, ενός χώρου όπου οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια, είτε για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Β) Η δημιουργία τουλάχιστον οκτώ «πράσινων γωνιών» ανακύκλωσης σε πλατείες του Δήμου.

Γ) Η ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων) σε ξεχωριστό καφέ κάδο.

Δ) Η ξεχωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3