Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δύσκολο στοίχημα της ανακύκλωσης

Εικόνα του άρθρου Το δύσκολο στοίχημα της ανακύκλωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2022, 17:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων με μια ανακοίνωσή της έρχεται να υποστηρίξει ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας τόσο στα σύμμεικτα όσο και στα ογκώδη απορρίμματα έχουν βελτιωθεί χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Και παράλληλα να προαναγγείλει ένα ακόμα πιο καθαρό μέλλον για την πόλη με την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν την ανακύκλωση.

Το ενημερωτικό της σημείωμα παρουσιάζει μια ιδιαίτερα «ανθηρή» προοπτική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας αυξάνεται πολύ ωστόσο. Εκ των πραγμάτων, η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων είναι πιο ακριβή από την εναπόθεση των απορριμμάτων σε μια χωματερή όπως συνέβαινε κάποτε. Από την άλλη, βέβαια, η πιο δυναμική εμπλοκή των ιδιωτών στα απορρίμματα παραμένει σοβαρό ζήτημα για το αν συμφέρει ή όχι.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων κάνει λοιπόν έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα -ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθεια οχημάτων και εξοπλισμού, ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, πλατφόρμα followgreen… και κλήρωση δύο ηλεκτρικών ποδηλάτων στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Στον απολογισμό περιλαμβάνονται και «επισκευές και αντικατάσταση τόσο πράσινων όσο και μπλε κάδων σε όλη την έκταση του Δήμου». Συγκεκριμένοι αριθμοί δεν δίνονται. Κάνει επίσης γνωστό ότι ο Δήμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο τοποθέτησης κάδων ανακύκλωσης ειδών ιματισμού και υπόδησης -σε πρώτη φάση 20 στην πόλη των Ιωαννίνων και 4 στις έδρες των λοιπών Δημοτικών Ενοτήτων.

Η ανακύκλωση, λοιπόν, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα όχι μόνο του Δήμου Ιωαννιτών αλλά όλης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα ποσοστά ανακύκλωσης συνδέονται και το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά, τόσα λιγότερα πληρώνει ο κάθε Δήμος στον ΦοΔΣΑ και κατ’ επέκταση στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Μέσα στον χρόνο, ο Δήμος Ιωαννιτών θα χρειαστεί να «τρέξει» τρεις βασικές δράσεις: τα βιοαπόβλητα και το «Πράσινο Σημείο» -με χρηματοδότηση και τα δύο από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020»- και τις «Γωνιές Ανακύκλωσης» με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Με τη λειτουργία αυτών των δράσεων, εκτιμάται ότι θα ανακυκλώνονται ετησίως 13.500 τόνοι απορριμμάτων, όταν ο Δήμος παράγει ετησίως 40.000 τόνους.

«Με την ολοκλήρωση των έργων θα καταφανεί η μεγάλη αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων και θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Στη διάρκεια της χρονιάς θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της ανακύκλωσης και προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η συνεργασία και η κινητοποίηση όλων των πολιτών» τονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Μέχρι στιγμής, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν τα πάει και πολύ καλά στην ανακύκλωση, με το ποσοστό του να κυμαίνεται γύρω στο 8%. Ένα ποσοστό που βασίζεται κυρίως στους μπλε κάδους, το περιεχόμενο των οποίων οδηγείται στο ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Το γεγονός ότι το υπόλειμμα από το ΚΔΑΥ αυτό είναι πολύ μεγάλο –φτάνει και μέχρι 50%-, δεν σχολιάζεται από τη δημοτική αρχή.

Σχολιάζεται ωστόσο το γεγονός ότι το άλλο σύστημα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» (με τα περίφημα «σπιτάκια») δεν δίνει στον Δήμο Ιωαννιτών τα στοιχεία ανακύκλωσης, οπότε αυτά δεν προσμετρώνται. «Η πορεία της ανακύκλωσης στο Δήμο Ιωαννιτών δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στα στοιχεία που παρουσιάζονται επίσημα κι αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά της εταιρίας ‘Ανταποδοτική Ανακύκλωση’ που δυστυχώς παρά τις επίμονες οχλήσεις δεν παρέχει ποσοτικά στοιχεία ως εκ του νομοθετικού πλαισίου όφειλε» τονίζει η δημοτική αρχή.

Η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» ενισχύθηκε πολύ στα Ιωάννινα μέσα από τη συμφωνία της με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, ενώ το 2019 ακολούθησε και το περίφημο πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» με την εταιρία και το υπουργείο Εσωτερικών να συνεργάζονται. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε και ο Δήμος Ιωαννιτών. Τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν γίνει και τα εγκαίνια για τα πρώτα «σπιτάκια» που τοποθετήθηκαν στο κέντρο ανακύκλωσης της Μητρόπολης παρουσία του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.

Σήμερα, το σύστημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης λειτουργεί στην πόλη σχεδόν ανταγωνιστικά προς το σύστημα των μπλε κάδων, καθώς ομάδες πολιτών παίρνουν το υλικό από τους μπλε κάδους και το πηγαίνουν στα «σπιτάκια».

Τη φετινή χρονιά, όντως, ο Δήμος Ιωαννιτών καλείται να υλοποιήσει σημαντικές δράσεις για την ανακύκλωση. Οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back