Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Άρχισε η συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Εικόνα του άρθρου Βουλή: Άρχισε η συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2021, 14:32
ΕΛΛΑΔΑ

Με διαδικαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Οπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να ελεγχθούν «οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων», τόσο μέσω της χρηματοδότησης των ΜΜΕ ύψους 42 εκατ. ευρώ όσο και με «κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις»

Για πρόταση εντυπωσιασμού μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε άμυνα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο ρόλο της αντιπολίτευσης είπε ο κ. Ραγκούσης.


Υπέρ του να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάλεσαν ωστόσο τη ΝΔ να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση τη δυνατότητά της για εξεταστικές επιτροπές έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής. «Ελάτε στην επιτροπή να διευρύνετε την υπόθεση», προσέθεσε.

«Δεν έχει νόημα τώρα η συζήτηση αυτή» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημειώνοντας τη θέση του κόμματός του «να πάει και πιο πίσω» η υπόθεση.

Είναι υποκριτικό να τίθεται το θέμα αυτό τώρα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας, προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε υπέρ. Όσο πίσω θέλουν».

Κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ η Φωτεινή Μπακαδήμα εκ μέρους του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι «σαφέστατα, είναι διαχρονικές οι ευθύνες».

Σημειώνεται ότι, με βάση τις προβλέψεις της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης (άρθρο 68 παρ. 2), η λήψη απόφασης επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή απαιτεί τουλάχιστον 120 ψήφους βουλευτών και όχι την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 6.00 μ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back