Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Boxing και όχι… unboxing day

Εικόνα του άρθρου Boxing και όχι… unboxing day
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/12/2017, 11:57
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων έχει και αυτή τη μόδα της, η οποία προσπάθησε να επιβληθεί με αγοραίους όρους και στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες ως… εργάσιμη. Η Boxing day όμως είναι κάτι διαφορετικό. Στις περιοχές της Βρετανικής Κοινοπολιτείας καθιερώθηκε κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα ως η «μέρα του δώρου» για το υπηρετικό προσωπικό, των μικροϋπαλλήλων, των «παιδιών για τα θελήματα» και των ταχυδρόμων. Ήταν βασικά η μέρα της… αγαθοεργίας για τους πλούσιους, που ετοίμαζαν ένα χριστουγεννιάτικο κουτί για τους προαναφερθέντες.

Η μέρα του Αγίου Στεφάνου στην Αγγλία όμως είναι πλέον ποδοσφαιρική. Η Boxing day είναι «εργάσιμη» για τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Παλιότερα, ορίζονταν παιχνίδια μεταξύ ομάδων από την ίδια ή από κοντινές πόλεις, για να μην μετακινούνται μακριά οι οπαδοί που απολάμβαναν την αργία με ένα ματσάκι.

Θεωρητικά, η boxing day στην Αγγλία καθιερώθηκε ως ανάμνηση του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού μεταξύ Γερμανών και συμμάχων τα Χριστούγεννα του 1914, μιας πράξης αντίστασης των μεσαίων στελεχών και των φαντάρων στο μέτωπο, ενάντια στις εντολές των ανωτέρων. Ωστόσο, πρόκειται βασικά για ένα εξαιρετικό εμπορικό κόλπο που φέρνει έσοδα στην Premier League και έχει καθιερωθεί ως παράδοση πλέον, όχι πάντως χωρίς κριτική. Ο Λούις Φαν Χάαλ για παράδειγμα ήταν ένας από τους πολέμιους του θεσμού ως προπονητής της Γιουνάιτεντ, λέγοντας ότι οι ποδοσφαιριστές δικαιούνται και αυτοί ξεκούραση.

Στην Ιρλανδία, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων έδιναν ραντεβού στο γήπεδο η Λίνφιλντ και η Γκλεντόραν, στο παραδοσιακότερο ντέρμπι της χώρας. Το 2008 πάντως οι οπαδοί των δύο ομάδων δεν συμπεριφέρθηκαν στο πνεύμα των γιορτών, πλακώθηκαν στο ξύλο και ο θεσμός διακόπηκε για ένα περίπου χρόνο.

Ίσως η πιο διάσημη Boxing Day στην Αγγλία, είναι αυτή του 1963, όταν σε 10 αγώνες σημειώθηκαν 66 γκολ. Η Γιουνάιτεντ έφαγε έξι από τη Μπέρνλι και ανταπέδωσε λίγες μέρες αργότερα στην έδρα της, ενώ η Φούλαμ νίκησε την Ίπσουιτς με 10-1…

Με τους πολέμιους και τους υποστηρικτές της, η Boxing day ήταν και παραμένει μια μέρα για τα θεάματα και όχι «ανοιχτής αγοράς» όπως παραλίγο να γίνει στην Ελλάδα. Και πάλι όμως, και τις γιορτινές μέρες, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται για να λειτουργούν τα θεάματα…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back