ΚΟΣΜΟΣ

Bορ. Κορέα: Έτοιμη να εκτοξεύσει τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο

Εικόνα του άρθρου Bορ. Κορέα: Έτοιμη να εκτοξεύσει τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2023, 14:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του έχει κατασκευάσει τον πρώτο στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο της και ότι σχεδιάζει να τον εκτοξεύσει, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Προηγούμενες δοκιμές πυραύλων έχουν δείξει ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να στείλει δορυφόρους στο διάστημα, αλλά πολλοί ειδικοί αμφισβητούν αν διαθέτει κάμερες αρκετά εξελιγμένες ώστε να τις χρησιμοποιήσει για κατασκοπεία από δορυφόρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αεροδιαστημική υπηρεσία της χώρας την Τρίτη, ο Κιμ δήλωσε ότι η ύπαρξη ενός λειτουργικού στρατιωτικού αναγνωριστικού δορυφόρου είναι ζωτικής σημασίας για τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τους πυραύλους της που διαθέτουν πυρηνικές ιδιότητες. 

Ο Κιμ αναφέρθηκε σε αυτό που περιέγραψε ως σοβαρές απειλές για την ασφάλεια από «την πιο εχθρική ρητορική και δράση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας φέτος, σύμφωνα με το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας.

Ο Κιμ δήλωσε ότι «ο στρατιωτικός αναγνωριστικός δορυφόρος αριθ. 1» έχει ήδη κατασκευαστεί και διέταξε τους αξιωματούχους να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για την εκτόξευσή του. Είπε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να εκτοξεύσει αρκετούς δορυφόρους για να δημιουργήσει μια ικανότητα συλλογής πληροφοριών, δήλωσε το KCNA

Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει ότι η συνεχιζόμενη σειρά οπλικών δοκιμών της, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης δοκιμής εκτόξευσης ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με στερεά καύσιμα που σχεδιάστηκε για να πλήξει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αποτελεί απάντηση στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των περιφερειακών συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει περίπου 100 πυραυλικές δοκιμές από τις αρχές του περασμένου έτους, εκ των οποίων περίπου 30 φέτος.

Οι στρατοί των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έχουν επεκτείνει τις συνδυασμένες ασκήσεις ως απάντηση στις αυξανόμενες πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας. Αυτή την εβδομάδα, οι σύμμαχοι ξεκίνησαν μια 12ήμερη αεροπορική άσκηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 110 πολεμικά αεροσκάφη και πραγματοποίησαν μια μονοήμερη ναυτική άσκηση αντιπυραυλικής άμυνας με την Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από AP. 

Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, και δείχνει τον Κιμ Γιονγκ Ουν με την κόρη του να επισκέπτονται την Εθνική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης στη Βόρεια Κορέα την Τρίτη 18 Απριλίου 2023/Korean Central News Agency/Korea News Service

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back