ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: «Έλλειψη φαρμάκων» εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων

Εικόνα του άρθρου Β. Κορέα: «Έλλειψη φαρμάκων» εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2022, 13:01
ΚΟΣΜΟΣ

Άλλοι οκτώ θάνατοι εξαιτίας «πυρετού» καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα, τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην απομονωμένη χώρα, μετέδωσε χθες Κυριακή το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε άμεση κινητοποίηση του στρατού για να επιλυθούν τα προβλήματα που ενέσκηψαν στα «αποθέματα φαρμάκων» στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, κατά την ίδια πηγή.

Η επιδημία, που σύμφωνα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν προκαλεί «μεγάλη αναστάτωση», πλήττει μια χώρα το σύστημα υγείας της οποίας χαρακτηρίζεται από τα χειρότερα προετοιμασμένα στον κόσμο. Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει κανένα εμβόλιο κατά της COVID-19, κανένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, ούτε τα μέσα για να κάνει μαζικά τεστ.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν στηλίτευσε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου χθες, το ότι «οι διαταγές δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί σωστά» και ότι «δεν έχουν διατεθεί φάρμακα στα φαρμακεία», που επίσης δεν εφάρμοσαν την εντολή να παραμένουν ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο.

Μίλησε να «ανεύθυνη» συμπεριφορά του τομέα της υγείας και της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως διέταξε το ιατρικό σώμα του στρατού να «σταθεροποιήσει αμέσως την προμήθεια φαρμάκων» στην Πιονγκγιάνγκ.

Την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε πως είναι αντιμέτωπη με ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού που εξαπλώνεται με «εκρηκτικό» τρόπο. Χθες, ανακοίνωσε πως άλλοι 392.920 άνθρωποι παρουσίασαν «πυρετό». Κατά τους αριθμούς του KCNA, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν υποκύψει, οι πολίτες με «πυρετό» έχουν φθάσει τους 1.213.550 και τουλάχιστον 564.860 δέχονται θεραπεία.


Μηδενική covid

Η Βόρεια Κορέα έχει αποκοπεί εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια προκειμένου να προστατευθεί από την πανδημία. Όμως ειδικοί εκτιμούσαν ότι ήταν αναπόφευκτο ο ιός να εισέλθει στη χώρα με δεδομένες τις εστίες που οφείλονταν στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού οι οποίες είχαν εμφανιστεί σε γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την πρόθεσή του να εμπνευστεί από την κινεζική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η Κίνα είναι μία από τις τελευταίες χώρες παγκοσμίως που ακολουθεί την πολιτική «μηδενικής covid», η οποία συνίσταται στην επιβολή γενικευμένου lockdown μετά τον εντοπισμό έστω και λίγων κρουσμάτων, στην προσεκτική ιχνηλάτηση των επαφών και στην απομόνωση των ασθενών.

Η Βόρεια Κορέα έχει στο παρελθόν αρνηθεί την προσφορά της Κίνας να της παρέχει εμβόλια κατά της covid-19, ενώ δεν εντάχθηκε και στο πρόγραμμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όμως το Πεκίνο και η Σεούλ της έτειναν ξανά το χέρι.

Σύμφωνα με τον Γιάνγκ Μου-τζιν καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Σεούλ, η Πιονγκγιάνγκ πιθανότατα θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει την επιδημία, όμως ενδέχεται να μην αρκέσει αυτή που θα της προσφέρει η Κίνα.

«Αν η βοήθεια της Κίνας δεν αρκέσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Βόρεια Κορέα θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ ή διεθνείς οργανισμούς», εκτίμησε.

«Όμως το χρονοδιάγραμμα θα είναι καθοριστικό. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της συνόδου της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ στις 21 Μαΐου θα αποτελέσουν σημαντικό κριτήριο ώστε η Βόρεια Κορέα να αποφασίσει αν θα δεχθεί τη βοήθεια της Νότιας ή όχι», συνέχισε ο ίδιος.


Πυραυλικές δοκιμές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί τη Σεούλ στο τέλος της εβδομάδας για να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας, τον Γιουν Σοκ-γελ.

Παρά την υγειονομική κρίση, νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει εκ νέου την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, η οποία είχε ανασταλεί εδώ και καιρό. Ουάσινγκτον και Σεούλ υποπτεύονται ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζει πυρηνική δοκιμή, η οποία θα είναι η έβδομη στην ιστορία της και η πρώτη μετά το 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο η αποδοχή της βοήθειας της Νότιας Κορέας ενδέχεται να θεωρηθεί πλήγμα για το κύρος του βορειοκορεατικού καθεστώτος και να το αναγκάσει να μην προχωρήσει στην πυρηνική δοκιμή, εκτίμησε ο Τσέονγκ Σέονγκ- τζανγκ, ερευνητής του ινστιτούτου Sejong.

«Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τη δοκιμή, δεν θα δεχθεί τη βοήθεια της Νότιας Κορέας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters. Φωτογραφία: https://kcnawatch.org



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back