ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιαπωνία θέτει σε συναγερμό την αντιπυραυλική άμυνα

Εικόνα του άρθρου Η Ιαπωνία θέτει σε συναγερμό την αντιπυραυλική άμυνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2023, 13:44
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιαπωνία έθεσε σε συναγερμό τη Δευτέρα την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων και προειδοποίησε ότι θα καταρρίψει κάθε βλήμα που θα απειλούσε το έδαφός της, αφού η Βόρεια Κορέα την ενημέρωσε για την εκτόξευση δορυφόρου μεταξύ 31 Μαΐου και 11 Ιουνίου.

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι ολοκλήρωσε τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο και ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ενέκρινε τις τελικές προετοιμασίες για την εκτόξευση.

Αναλυτές λένε ότι ο δορυφόρος αποτελεί μέρος ενός προγράμματος επιτήρησης, που περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με στόχο τη βελτίωση της ικανότητας της, πυρηνικά εξοπλισμένης, Βόρειας Κορέας να πλήξει στόχους σε περίπτωση πολέμου.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν την πυρηνική και πυραυλική της δραστηριότητα.

«Προτρέπουμε έντονα τη Βόρεια Κορέα να απέχει από την εκτόξευση», ανέφερε το γραφείο του σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες και θα κάνει ό,τι μπορεί για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες από οποιαδήποτε εκτόξευση.

Η Νότια Κορέα ακολούθησε την Ιαπωνία καλώντας τη Βόρεια Κορέα να ακυρώσει την προγραμματισμένη εκτόξευση δορυφόρου.

«Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να αποσύρει αμέσως το παράνομο σχέδιο εκτόξευσης. Εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει, θα πληρώσει το τίμημα και θα υποφέρει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων και δοκιμών όπλων, περιλαμβανομένου ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερεών καυσίμων.

Ο ηγέτης της, Κιμ, επιθεώρησε τον Μάιο μια στρατιωτική δορυφορική εγκατάσταση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να εκτοξεύσει δορυφόρους «παρατήρησης της γης», εκ των οποίων δύο φαίνεται να έχουν τεθεί με επιτυχία σε τροχιά, ο τελευταίος το 2016.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back