Η πολιτιστική κληρονομιά της Άρτας συναντά την τεχνολογία και το έργο «Βοΐσκα» (Voeska), με την προσδοκία ο αρχαιολογικός χώρος, το μουσείο, το μνημείο να μετατραπούν σε μια διαφορετική εμπειρία για τον επισκέπτη.
Την πρόκληση αυτή έχουν αναλάβει τρεις εταίροι: η γιαννιώτικη εταιρία πληροφορικής Terracom, το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά»/ΙΕΛ Ξάνθης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. Το έργο με τον επίσημο τίτλο «Ανοιχτή καινοτομία για την τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Άρτα» χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», και βρίσκεται στην εκκίνηση.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των τριών εταίρων συμμετείχαν στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των μέτρων πρόληψης για την Covid 19, όπου παρουσίασαν τις βασικές πτυχές του έργου και οργάνωσαν τα επόμενα βήματα.
Βασικός στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός εξελιγμένου διαδικτυακού τεχνολογικού συστήματος, που θα βασίζεται στις αρχές της ανοιχτής καινοτομίας και θα θέτει στο κέντρο ενδιαφέροντος τις έννοιες «ιστορία» και «εμπειρία».
«Η σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της Άρτας και το πολύ σημαντικό αρχαιολογικό υλικό από μοναδικά μνημεία (π.χ. Βυζαντινός Ναός της Παρηγορήτισσας, Δυτική Νεκρόπολη Αρχαίας Αμβρακίας κ.α.) και μουσειακούς χώρους (Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας κ.α.) συναντώνται μέσα από σύγχρονες και καινοτόμες εφαρμογές τεκμηρίωσης και παρουσίασης, δημιουργώντας νέες εμπειρίες για τους επισκέπτες, αλληλεπιδράσεις μεταξύ των επισκεπτών, των αρχαιολόγων και των δημιουργών πολιτιστικού περιεχομένου και των τοπικών κοινωνιών, διευρύνοντας ταυτόχρονα τα όρια του τοπικού και τη σχέση του με το παγκόσμιο ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι» σημειώνεται.
Ποια ήταν όμως η Βοΐσκα, που δίνει το όνομά της σε ένα έργο τεχνολογίας, καινοτομίας αλλά και πολιτισμού; Η Βοΐσκα ήταν η θυγατέρα του Βοήθου, που έζησε στην Αμβρακία, τη σημαντική κορινθιακή αποικία η οποία αναπτύχθηκε στη βορειοδυτική Ελλάδα, στη θέση της σημερινής Άρτας.
Το όνομά της μαρτυρείται σε επιτάφια στήλη, που σήμαινε τον τάφο γυναίκας στο δυτικό νεκροταφείο της πόλης, στη γνωστή σήμερα Δυτική Νεκρόπολη, που εκτείνεται στις υπώρειες του λόφου της Περάνθης. Η στήλη εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο νεκροταφείο κατά τα τελευταία χρόνια.
Η Βοΐσκα, σύμφωνα με τη χρονολόγηση της επιτάφιας στήλης, έζησε στην Αμβρακία στους ελληνιστικούς χρόνους (3ος /2ος αι. π.Χ.), χρονική περίοδος που συμπίπτει με τη μεγαλύτερη οικονομική, οικιστική και πολιτισμική ακμή της πόλης. Κατά την περίοδο αυτή, η πόλη έγινε η πρωτεύουσα του κράτους του βασιλέως Πύρρου, ο οποίος την κόσμησε με ναούς, δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα και έργα τέχνης.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: www.voeska.com