Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Βοΐσκα… το παρελθόν αλλιώς» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Εικόνα του άρθρου «Βοΐσκα… το παρελθόν αλλιώς» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2022, 14:53
ΗΠΕΙΡΟΣ

Tη δράση με τίτλο «Με τη Βοΐσκα στο Μουσείο…» διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, η εταιρία πληροφορικής Terracom και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά/ΙΕΛ Ξάνθης, συνεργαζόμενοι φορείς του έργου «Βοΐσκα- Ανοιχτή καινοτομία για την τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Άρτα», την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. 

Πρόκειται για μία πιλοτική δράση που πραγματοποιείται με σκοπό την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με τις καινοτόμες εφαρμογές της ψηφιακής πλατφόρμας του έργου «Βοΐσκα» και την προσέγγιση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της βιωματικής εμπειρίας. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μία δράση που απευθύνεται σε ενήλικες με σκοπό μία πρώτη επαφή του κοινού με τις ψηφιακές εφαρμογές του έργου «Βοΐσκα».

Πριν την υλοποίηση της δράσης θα πραγματοποιηθούν δύο σύντομες ομιλίες:

Τα έργα καινοτομίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας»

Θεοδώρα Κοντογιάννη, αρχαιολόγος-προϊσταμένη Τμήματος  Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

Η Βοΐσκακαι οι επιστολές από το παρελθόν…»

Κατερίνα Σέρβη, συγγραφέας-αρχαιολόγος.

Για τη συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητη η χρήση έξυπνης κινητής συσκευής (smartphone ή tablet) με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και ακουστικά (στο χώρο υπάρχει wifi και θα διατίθενται έξυπνες συσκευές σε περιορισμένο αριθμό).  

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά δώρα.

Και μια απαραίτητη σημείωση για το ποια ήταν η Βοΐσκα, που έδωσε το όνομά της στο έργο: Η Βοΐσκα ήταν η θυγατέρα του Βοήθου, που έζησε στην Αμβρακία, τη σημαντική κορινθιακή αποικία η οποία αναπτύχθηκε στη βορειοδυτική Ελλάδα, στη θέση της σημερινής Άρτας.

Το όνομά της μαρτυρείται σε επιτάφια στήλη, που σήμαινε τον τάφο γυναίκας στο δυτικό νεκροταφείο της πόλης, στη γνωστή σήμερα Δυτική Νεκρόπολη, που εκτείνεται στις υπώρειες του λόφου της Περάνθης. Η στήλη εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο νεκροταφείο κατά τα τελευταία χρόνια.

Η Βοΐσκα, σύμφωνα με τη χρονολόγηση της επιτάφιας στήλης, έζησε στην Αμβρακία στους ελληνιστικούς χρόνους (3ος /2ος αι. π.Χ.), χρονική περίοδος που συμπίπτει με τη μεγαλύτερη οικονομική, οικιστική και πολιτισμική  ακμή της πόλης. Κατά την περίοδο αυτή, η πόλη έγινε η πρωτεύουσα του κράτους του βασιλέως Πύρρου, ο οποίος την κόσμησε με ναούς, δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα και έργα τέχνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back