ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βλέπει «δικαίωση» ο Παντελής Κολόκας

Εικόνα του άρθρου Βλέπει «δικαίωση» ο Παντελής Κολόκας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2024, 17:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η λίμνη Παμβώτιδα, και συγκεκριμένα οι ιδιοκτησίεςστις παραλίμνιες περιοχές, είναι ένα κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όμορφη Πόλη» Παντελή Κολόκα.

Ο κ. Κολόκας βλέπει να δικαιώνονται ο ίδιος και οι θέσεις του, όπως αυτές τις είχε εκφράσει κατά καιρούς, από τον νέο νόμο για τον αιγιαλό. Πρόκειται για τον Ν. 5092/2024, που κάθε άλλο παρά ισχυροποιεί το κοινό περιβαλλοντικό συμφέρον, καθώς καταργεί μεταξύ άλλων το κατώτερο όριο των 30 μέτρων αδόμητης ζώνης από την οριογραμμή του αιγιαλού.

«Ο νέος νόμος δικαιώνει πλήρως όσους κατοίκους εδώ και μια 15ετία βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα» είπε ο κ. Κολόκας, επικαλούμενος και το άρθρο 17 του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας.

Ο νέος νόμος φέρνει κάποιες αλλαγές στον καθορισμό ή επανακαθορισμό του αιγιαλού. Μεταξύ αυτών προβλέπεται ότι αν αποδειχθούν εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών, τότε οι παλαιοί αιγιαλοί διαγράφονται από τα βιβλία καταγραφής δημοσίων κτημάτων.

Ο κ. Κολόκας πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους, με αφορμή το σχεδιαζόμενο έργο του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου, χωρίς όμως να εξηγήσει σε ποιο βαθμό επηρεάζεται το έργο αυτό στην παρόχθια ζώνη. Και στην οποία παρόχθια ζώνη πρέπει να έχει δικαίωμα πρόσβασης ο κάθε πολίτης.

«Δεχθήκαμε μεγάλη κριτική και επιθέσεις. Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι όμως προχωρά» ανέφερε, επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Γενναιόδωρα δε έδωσε τα εύσημά του στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παραπέμποντας «στα 12 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για το έργο του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου». «Η κυβέρνηση έδωσε τα 12 εκατ. ευρώ και έκανε το χρέος της. Τα χρήματα αυτά όμως αυτά με ευθύνη των τοπικών αρχών χάνονται» τόνισε.

Βέβαια, τα χρήματα αυτά δεν υπήρξαν ποτέ. Υπήρξε μια εξαγγελία του πρωθυπουργού και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, το 2021, για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η εξαγγελία αυτή χάθηκε όμως κάπου στη διαδρομή. Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν είχε στα χέρια της παρά μόνο μια προμελέτη.

Συν τοις άλλοις, ο επιμερισμός ευθυνών στις δημοτικές αρχές από τον κ. Κολόκα δεν ευσταθεί -τουλάχιστον για τον λόγο που επικαλείται ο ίδιος. Καταρχάς, η χάραξη του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου με την προαναφερόμενη προμελέτη -και μάλιστα η προμελέτη αυτή ολοκληρώθηκε την περίοδο που ο κ. Κολόκας ήταν περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη, ακόμα και αντιπεριφερειάρχης.

Επιπλέον, οι δημοτικές αρχές -είτε του Θωμά Μπέγκα κατά την περίοδο 2014-2019 ή του Μωυσή Ελισάφ και του Δημήτρη Παπαγεωργίου- προχώρησαν βάσει των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back