Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βιοαέριο: «Θα τηρηθεί η θεσμική διαδικασία»

Εικόνα του άρθρου Βιοαέριο: «Θα τηρηθεί η θεσμική διαδικασία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2018, 21:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο συνάντησε ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, στο δημαρχείο Ζίτσας. Μαζί του ήταν ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Μπασιούκας και μέλη της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ζίτσας με επικεφαλής τον συντονιστή της Β. Ντάφη. Το κυριότερο από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτό της μονάδας βιοαερίου στη ΒΙΠΕ. Ο κ. Πλιάκος μετέφερε ξανά τη διαφωνία του Δήμου με την εγκατάσταση και ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες προσφυγή για το θέμα αυτό. Επισήμανε ότι η « περιοχή του Δήμου Ζίτσας έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά περισσότερο από κάθε άλλο Δήμο του νομού».

Ο κ. Μαντάς απάντησε ότι «θα τηρηθεί απαρέγκλιτα όλη η θεσμική διαδικασία που προβλέπεται» και ότι θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη η αντίθεση των αρμόδιων τοπικών φορέων. Επισήμανε ότι «είναι ο κατάλληλος χρόνος για μια συνολική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων της περιοχής». Ουσιαστικά, δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο από όσα συζήτησε προ ημερών με το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλη Μιχελάκη.

Άλλο ζήτημα που αναφέρθηκε, ήταν οι αντικειμενικές αξίες, για τις οποίες ο Δήμος Ζίτσας έχει ζητήσει να μειωθούν. Ο κ. Μαντάς άφησε αιχμές κατά προκατόχων στην κυβέρνηση για την αύξησή τους και τόνισε ότι «αποτελεί κεντρικό θέμα». Για την αμπελουργική ζώνη, είπε ότι «η συνεργασία ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν πολύ στενή από την πρώτη στιγμή» και ότι συνεχίζεται η εξέταση λύσεων για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα ζητήματα, λόγω και της ιδιαιτερότητας της περιοχής, ως της βασικής αμπελουργικής ζώνης ολόκληρης της Ηπείρου.

Ο κ. Πλιάκος έθεσε επίσης την ανάγκη αλλαγή χαρακτηρισμού του Δήμου που, παρότι έχει πολλές ορεινές περιοχές, δεν χαρακτηρίζεται ορεινός.

Τέλος, συζητήθηκε και ο «Φιλόδημος», το πρόγραμμα που θα χορηγήσει τον Δήμο Ζίτσας με 200.000 ευρώ για διάφορες ανάγκες (κατασκευή 10 παιδικών χαρών, αγορά οχήματος πολλαπλών χρήσεων), καθώς και τα 50.000 ευρώ που θα λάβει ο Δήμος για επισκευές σε σχολικά κτίρια και τοποθέτηση υποδομών για ΑμεΑ. 

 Ο κ. Πλιάκος κατέθεσε επιπλέον τις προτάσεις του Δήμου Ζίτσας για θέματα όπως η δημιουργία νέας εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων, η  κατάρτιση των δασικών χαρτών, η διαδικασία μοριοδότησης των δικαιωμάτων φύτευσης νέων αμπελώνων, αλλά και προτάσεις αξιοποίησης του κτηρίου της εστίας του Δήμου Ζίτσας.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back