ΚΟΣΜΟΣ

Βηρυτός: Νεκρός ηγετικό στέλεχος της Χαμάς από ισραηλινό χτύπημα

Εικόνα του άρθρου Βηρυτός: Νεκρός ηγετικό στέλεχος της Χαμάς από ισραηλινό χτύπημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2024, 20:10
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα νότια προάστια της Βηρυτού, στην Νταχιγιέ, προπύργιο της συμμαχικής λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, μεταδίδουν το AFP και το Reuters, επικαλούμενα πηγές ασφαλείας.

Λίγο αργότερα η Χαμάς επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Αρούρι μέσω του συνδεδεμένου με αυτήν ραδιοφώνου Al-Aqsa. Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ιζάτ αλ-Σαρκ δήλωσε ότι πρόκειται για μια «δειλή δολοφονία».

Ο Μαρκ Ρέγκεφ, σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο MSNBC ότι το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, αλλά «όποιος και αν το έκανε, πρέπει να είναι σαφές: Ότι αυτή δεν ήταν επίθεση κατά του λιβανικού κράτους».

Ο Αρούρι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και ήταν επίσης ένας από τους ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της, των Ταξιαρχιών Κασάμ, η οποία πραγματοποίησε μια φονική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει πέρυσι 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τον ίδιο.

Το ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα γραφείο της Χαμάς στην Νταχιγιέ το βράδυ της Τρίτης, αφήνοντας συνολικά έξι νεκρούς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Πηγές ασφαλείας και γιατροί δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν άμεσα τους άλλους τρεις νεκρούς.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε την έκρηξη ως «νέο ισραηλινό έγκλημα» και δήλωσε ότι ήταν μια προσπάθεια να παρασύρει τον Λίβανο σε πόλεμο.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back