ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Βασίλης Τζουμάκας: ο άνθρωπος... πίσω από το βουνό

Εικόνα του άρθρου Βασίλης Τζουμάκας: ο άνθρωπος... πίσω από το βουνό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2016, 12:35
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Tα τελευταία έξι χρόνια, το Ζαγόρι (που σημαίνει «ο τόπος πίσω από το βουνό» στα σλάβικα) περιμένει πώς και πώς τον Ιούλιο για να φορέσει... τα αθλητικά του. Η διοργάνωση The North Face Zagori Mountain Running έχει καταφέρει να βάλει το Ζαγόρι στον χάρτη των προορισμών για αθλητικό τουρισμό, όχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές, με τα οφέλη να είναι πέρα από προφανή για την περιοχή. Φέτος, από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου, πάνω από 1500 αθλητές θα τρέξουν στον απαιτητικό ultra trail των 80 χλμ. και στον ορεινό μαραθώνιο των 42 χλμ. αλλά και σε δύο μικρότερους αγώνες των 21 χλμ. και 10 χλμ.

Εμπνευστής της όλης διοργάνωσης είναι ο Βασίλης Τζουμάκας, τεχνικός διευθυντής των αγώνων. Ένας άνθρωπος που πέτυχε να ανεβάζει το επίπεδο των αγώνων κάθε χρόνο και πιο ψηλά. Ο κ. Τζουμάκας κάθε άλλο παρά παραγνωρίζει ότι ένα από τα ατού της διοργάνωσης είναι το ζαγορίσιο τοπίο, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ο πολιτισμός και η παράδοση. Η σχεδίαση μάλιστα των διαδρομών κατά κάποιο τρόπο επιβλήθηκε από την ίδια την υπόσταση του Ζαγορίου. Οι διαδρομές ακολούθησαν τα χνάρια των Ζαγορισίων του περασμένου αιώνα, τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους από χωριό σε χωριό και από τόπο σε τόπο. «Μέσα από αυτούς τους τέσσερις αγώνες, αναδεικνύεται το μεγαλείο της φύσης του Ζαγορίου, που όλοι εμείς της διοργάνωσης, έχουμε αγαπήσει εδώ και πολλά χρόνια» τονίζει στον «Τύπο» ο κ. Τζουμάκας.

Στη συζήτησή μας, η άνοδος του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία, κυριαρχεί. Γιατί λοιπόν σχεδόν όλοι τρέχουν γύρω μας; Γιατί όλο και περισσότεροι αγώνες διοργανώνονται ανά την Ελλάδα; Η άποψη του κ. Τζουμάκα είναι ότι το τρέξιμο είναι οικονομικό, εύκολο και προσβάσιμο στον κάθε άνθρωπο. «Είναι μια όμορφη διασκέδαση, που σου προσφέρει πολλές συγκινήσεις, συμβάλλει σημαντικά στη φυσική σου κατάσταση και τελικά είναι ανέξοδο» αναφέρει. Και όταν κάποιος μπαίνει στον... χορό, χορεύει. Θέλει να αναμετρηθεί με τον εαυτό του, θέλει να αναμετρηθεί με άλλους.

Και διοργανώσεις σαν αυτή του The North Face Zagori Mountain Running δίνουν την ευκαιρία σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές να κάνουν ένα βήμα πιο πάνω, να υπερβούν τις δυνάμεις τους και να βάλουν το προσωπικό τους στοίχημα -διαφορετικό για τον καθένα.

Όπως το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό της μια κοπέλα με προβλήματα όρασης. «Δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τον αγώνα για την καθημερινότητα γιατί υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που έχουν σοβαρότερα προβλήματα. Είναι αλήθεια ότι λυγίζω πολλές φορές αλλά δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να 'πέφτει'» γράφει στο μήνυμά της προς τη διοργάνωση. «Είναι από τις περιπτώσεις που με έχουν συγκινήσει» μας λέει ο κ. Τζουμάκας. Η κοπέλα αυτή αποφάσισε να τρέξει στα 21 χλμ. με αφορμή τους 18 ισραηλινούς αθλητές με προβλήματα όρασης που θα συμμετάσχουν στους αγώνες του The North Face Zagori Mountain Running.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back