Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Βαλκανική σύνοδος: Ζήτημα πρώτον η τήρηση των Συνθηκών

Εικόνα του άρθρου Βαλκανική σύνοδος: Ζήτημα πρώτον η τήρηση των Συνθηκών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2017, 20:11
ΕΛΛΑΔΑ

«Οι συνομιλίες με τους γείτονες μας -δύσκολες η εύκολες- είναι αναγκαίες. H αλληλεγγύη, o σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, είναι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινούμαστε για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας.

«Mε τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς και τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Τουντόσε, συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την επέκταση της οικονομικής μας συνεργασίας», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.



Οι τέσσερις ηγέτες συναντήθηκαν δύο μήνες μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στη Βάρνα της Βουλγαρίας, για να συζητήσουν για την οικονομική συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα. «Έχουμε έναν νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων», υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Μπορίσοφ υπενθύμισε ότι στο παρελθόν, αυτή η περιοχή δημιούργησε μόνο πολέμους και ένταση και πως τώρα είναι η ώρα για όλες τις βαλκανικές χώρες για να αποδείξουν ότι αυτά τα προβλήματα ανήκουν στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Βούτσιτς, ανακοίνωσε ότι μια νέα τετραμερής συνάντηση πρόκειται να γίνει στη Ρουμανία.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Τουντόσε σημείωσε ότι και οι τέσσερις χώρες έχουν τις προκλήσεις τους, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να είναι λυθεί. Πρόσθεσε ότι οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα πιο τακτικών συναντήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικές και θετικές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της περιοχής.


Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Βελιγράδι.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back