Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: «Οι ΗΠΑ μας κήρυξαν τον πόλεμο»

Εικόνα του άρθρου Β. Κορέα: «Οι ΗΠΑ μας κήρυξαν τον πόλεμο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2017, 02:35
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα απειλεί να καταρρίψει αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι, με ένα tweet στο Σαββατοκύριακο, ο Ντόναλντ Τραπ της κήρυξε τον πόλεμο.

Ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Γιονγκ Χο Ρι, δήλωσε: «Όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ξεκάθαρα ότι ήταν οι ΗΠΑ που κήρυξαν για πρώτη φορά τον πόλεμο στη χώρα μας». 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter μετά την ομιλία του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών  στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως «αν συνεχιστεί αυτή η ρητορική του μικρού πυραυλάνθρωπου, ούτε αυτός ούτε ο υπουργός του θα βρίσκονται για πολύ καιρό εδώ».

Στην πρώτη του ομιλία προς τον ΟΗΕ την περασμένη Τρίτη, ο Τράμπ είχε επίσης προειδοποιήσει ότι εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεχθούν επίθεση, θα «καταστρέψει εντελώς» τη Βόρεια Κορέα. Ο Ρι δήλωσε ενώπιον του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας ότι ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε «πραγματική δράση».

«Ωστόσο, το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η ηγεσία μας δεν θα παραμείνει για πολύ και γι’ αυτό τελικά κήρυξε τον πόλεμο στη χώρα μας», δήλωσε ο Ρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω διερμηνέα έξω από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Δεδομένου ότι αυτό προέρχεται από κάποιον που κατέχει την έδρα της αμερικανικής προεδρίας, είναι σαφώς μια δήλωση του πολέμου».


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ

Ο Λευκός Οίκος απαντώντας στις αιτιάσεις του Γιονγκ Χο Ρι τις χαρακτήρισε «παράλογες».

«Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ προειδοποίησε ότι θα παράσχει επιλογές στον Ντόναλντ Τραμπ για να αντιμετωπίσει την Βόρεια Κορέα αν συνεχιστούν οι προκλητικές της ενέργειες.

«Θέλουμε τα πράγματα να ηρεμήσουν. Γίνονται πολύ επικίνδυνα και αυτό δεν συμφέρει κανέναν», δήλωσε στο Reuters ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Λιου Τζιεγί.

Ο Στέφαν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε: «Οι φλογερές ομιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρες παρεξηγήσεις. Η μόνη λύση για αυτό είναι μια πολιτική λύση», πρόσθεσε.

Πηγή: Guardian, BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back