Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: Απέτυχε η εκτόξευση του κατασκοπευτικού δορυφόρου

Εικόνα του άρθρου Β. Κορέα: Απέτυχε η εκτόξευση του κατασκοπευτικού δορυφόρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2023, 13:35
ΚΟΣΜΟΣ

Η έκτη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να στείλει στο διάστημα τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο της χώρας απέτυχε.

Μετά από την παραδοχή της αποτυχίας, η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει μια δεύτερη εκτόξευση αφού μάθει τι πήγε στραβά με την εκτόξευση του πυραύλου της, κάτι που υποδηλώνει ότι ο Κιμ παραμένει αποφασισμένος να επεκτείνει το οπλοστάσιο του και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ουάσινγκτον και τη Σεούλ.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανάσυρσης των συντριμμιών του βορειοκορεατικού κατασκοπευτικού δορυφόρου.

«Περί τις 08:05, στρατιωτικοί μας εντόπισαν αντικείμενο που υποθέτουν ότι αποτελούσε μέρος του ‘οχήματος διαστημικής εκτόξευσης’ (…) της Βόρειας Κορέας σε ύδατα 200 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Ότσονγκ» και βρίσκονται στη διαδικασία «ανάκτησής του», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Μια εκτόξευση δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν στη χώρα να πραγματοποιεί οποιαδήποτε εκτόξευση που βασίζεται σε βαλλιστική τεχνολογία. 

Παρατηρητές λένε ότι οι προηγούμενες εκτοξεύσεις δορυφόρων της Βόρειας Κορέας βοήθησαν στη βελτίωση της τεχνολογίας των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. 

Ο νεοαναπτυχθείς πύραυλος Chollima-1 εκτοξεύθηκε στις 6:37 π.μ. από το βόρειο δορυφορικό πεδίο εκτόξευσης Sohae στα βορειοδυτικά, μεταφέροντας τον δορυφόρο Malligyong-1. Ο πύραυλος συνετρίβη στα ανοικτά της δυτικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου, αφού έχασε την ώθηση μετά τον διαχωρισμό της πρώτης και της δεύτερης βαθμίδας του, ανέφερε το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Ο ΟΗΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για τις προηγούμενες εκτοξεύσεις δορυφόρων και βαλλιστικών πυραύλων, αλλά δεν έχει αντιδράσει στις πρόσφατες δοκιμές, επειδή η Κίνα και η Ρωσία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, που τώρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες αυστηροποίησης των κυρώσεων.

Ο στρατός της Σεούλ δήλωσε ότι ενίσχυσε τη στρατιωτική ετοιμότητα σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. 

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της αμερικανικής πατρίδας και την άμυνα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, η Σεούλ, εξέδωσε προειδοποιήσεις μέσω δημόσιων μεγαφώνων και γραπτών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα λέγοντας στους κατοίκους να προετοιμαστούν για εκκένωση μετά τον εντοπισμό της εκτόξευσης, και η Ιαπωνία ενεργοποίησε ένα σύστημα προειδοποίησης για πυραύλους στη νομαρχία Οκινάουα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, στην ύποπτη διαδρομή του πυραύλου.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία σχεδιάζει να διατηρήσει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας αναπτυγμένα στα νότια νησιά της και στα νοτιοδυτικά ύδατα μέχρι τις 11 Ιουνίου, που είναι το τέλος του εξαγγελθέντος από τη Βόρεια Κορέα παραθύρου εκτόξευσης.

Με πληροφορίες από AP, Reuters. Φωτογραφία: Kyodonews

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back