Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αν αυτό είναι κανονικότητα, αλίμονο...»

Εικόνα του άρθρου «Αν αυτό είναι κανονικότητα, αλίμονο...»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2020, 17:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού απολογίζει την τελευταία σύγκλητο (πριν τις γιορτές) και στην ανακοίνωσή του, κατηγορεί αντιπρύτανη (δεν τον ονομάζει), ότι «εμπόδισε να τοποθετηθούμε και με υποτιμητικές και αλαζονικές εκφράσεις (παρόμοιες έχουν και στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για συναδέλφισσες/ους μας) που μας θίγουν σαν εργαζόμενους, προσπάθησε να φιμώσει το σύλλογό μας, τη μοναδική φωνή που αντιστέκεται και αγωνίζεται στη σύγκλητο, εκτός από τους φοιτητές».

Ο σύλλογος αναφέρει ότι «χωρίς καμία συζήτηση, πέραν της δικής μας παρέμβασης, με μια απλή ανάγνωση», πέρασε ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Ερευνών που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιλαμβάνει «τα 2.050.000 ευρώ για επιπλέον αμοιβές (μελών ΔΕΠ, Διοικητικών Υπαλλήλων κτλ και προφανώς όχι όλων, αλλά ελαχίστων), την ίδια στιγμή που τα τελευταία μνημονιακά χρόνια έχουμε χάσει πάνω από 30% του εισοδήματός μας».

Κατηγορεί επίσης ότι «χωρίς καμία συζήτηση έγινε αποδεκτή επί της ουσίας η πρόθεση της Κυβέρνησης το 20% των χρηματοδοτήσεων των ιδρυμάτων να δίνεται μετά από αξιολόγηση,  αποποιούμενη της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους να στηρίζει τα δημόσια πανεπιστήμια.¨

Επιπλέον, κατηγορεί τη διοίκηση ότι συνεχίζει να μην κάνει καμία συζήτηση για την υποστελέχωση των υπηρεσιών και άλλα εργασιακής φύσης προβλήματα, για τους συμβασιούχους και καταλήγει: «Με την ίδια ευκολία όμως που συμφώνησαν με την προηγούμενη κυβέρνηση να ανοίξουν καινούργια τμήματα, με την ίδια ευκολία συμφωνούν με την τωρινή να κλείσουν».

Ειδικά για τα ΠΕΚ, τα ερευνητικά κέντρα, ο σύλλογος τα χαρακτηρίζει «πεμπτουσία της επιχειρηματικοποίησης και μαζί με τις ΣΔΙΤ, της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων και το μοίρασμά τους».

Αναφέρει ότι εκτός από το δημόσιο χρήμα που απορροφούν, παίρνουν και δύο οργανικές θέσεις από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του πανεπιστημίου. «Και στο θέμα αυτό ‘απαγορεύεται δια ροπάλου’ να τοποθετηθεί κάποιος ενάντιά τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μαζί με την κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατήργησαν και την ελευθερία του λόγου, με την ανοχή των μελών της συγκλήτου, οι οποίοι δεν αντέδρασαν στην απαράδεκτη επίθεση και  προσπάθεια φίμωσης του συλλόγου μας. Εάν θεωρείται ‘κανονικότητα’ να καταργείται η ελευθερία του λόγου μέσα στα πανεπιστήμια και κανένας να μην αντιδράει, τότε αλίμονο σε όλη την κοινωνία για το σκοτάδι που την περιμένει» συμπληρώνει ο σύλλογος και καταλήγει: «Δεν φοβόμαστε και δεν θα μας φιμώσει κανένας. Εκλεχθήκαμε για να υπερασπίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back