ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυτές οι «ειδικές συνθήκες»…

Εικόνα του άρθρου Αυτές οι «ειδικές συνθήκες»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2020, 20:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις ειδικές συνθήκες και τις ήδη ειλημμένες υποχρεώσεις επικαλέστηκε ο δήμαρχος για τον πολιτιστικό προγραμματισμό του φετινού καλοκαιριού. Η συζήτηση έγινε με αφορμή ζητήματα που έθεσαν προ ημερησίας ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Πολιτών Θωμάς Μπέγκας, σχετικά με το φεστιβάλ αρχαίου δράματος στη Δωδώνη και ο σύμβουλος των Πολιτών για την Ανατροπή Βλάσης Παπαχρήστος, σχετικά με τις δαπάνες για το Ioannina Rock City.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι η διοργάνωση του φεστιβάλ αρχαίου δράματος πρόβαλλε την πόλη και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και συμπλήρωσε ότι «πάνω εκεί χτιζόταν ένα πολιτιστικό γεγονός που χρόνο με το χρόνο εκτόξευε τη διεθνή προβολή των Ιωαννίνων και όχι μόνο, με ότι αυτό σημαίνει για τον τόπο μας. Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή δεν στήριξε έναν θεσμό  που είχε να προσφέρει πολλά».

Ο κ. Παπαχρήστος έθεσε ερώτημα για μια δαπάνη ύψους 27.000 ευρώ περίπου από το Πνευματικό Κέντρο, η οποία άλλαξε και «κατέβηκε» στα 16.000 ευρώ, ζητώντας τα τιμολόγια από τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου.

Ο κ. Ελισάφ απάντησε συγκαταβατικά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο προγραμματισμός έγινε χωρίς να είναι δεδομένες οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι «κάναμε μια προσεκτική επιλογή αξιοποιώντας όλες τις υποδομές, και κάνουμε ποιοτικές εκδηλώσεις».

Σχετικά με το φεστιβάλ αρχαίου δράματος είπε ότι κρίθηκε πως δεν πρέπει να γίνει φέτος και λόγω των εργαστηριακών του απαιτήσεων, πρόσθεσε δε ότι «δεν είμαστε αντίπαλα σωματεία με τον Δήμο Δωδώνης» και ότι ο Δήμος στηρίζει το φεστιβάλ που ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη, παρεμπιπτόντως. Ο κ. Ελισάφ είχε συνεργαστεί με τον Δήμο Δωδώνης και τα πρόσφατα χρόνια, όταν ξεκινήσανε και τα δύο, παράλληλα φεστιβάλ στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι τελικά, το κόστος για το Πνευματικό Κέντρο (για το Ioannina Rock City) είναι 4.000 και τα υπόλοιπα όλα, προέρχονται από χορηγίες. Σημειωτέον ότι ο Δήμος διέθεσε άλλα 8.000 ευρώ, με σχετική του απόφαση.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν διαφορετικός και ότι είχαν γίνει προπληρωμές κ.λπ., συνήθης πρακτική για ξένους καλλιτέχνες, με απαιτήσεις από τα γραφεία μάνατζερ κ.λπ. Αυτό το σημείο το τόνισε ιδιαίτερα ο δήμαρχος, δικαίως, μιας και ακόμα και οι ακυρώσεις εκδηλώσεων, έχουν «ποινές» σε προπληρωμένα συμβόλαια. Επίσης, ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς.

Για τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ειδικά ο ανορθολογικός τρόπος με τον οποίο αποφάσισε τις δράσεις του το ΔΗΠΕΘΙ και τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, ο κ. Ελισάφ είπε τα εξής:

«Τιμώ τους καλλιτέχνες, οι συγκεκριμένοι βρέθηκαν άνεργοι επί 6 μήνες. Δεν συμφωνώ με τις τοποθετήσεις τους, αλλά κατανοώ τη θέση του άλλου. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να υλοποιηθούν και άλλα όχι. Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες» τόνισε. τους καταλόγισε ως «κρίσιμο σφάλμα» τις αντιδράσεις τους πάντως, ακολουθώντας τακτική «μαστιγίου και καρότου» και πρόσθεσε ότι «η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή και η ζωή δεν τελειώνει αυτό τον ένα μήνα του φετινού καλοκαιριού».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back