Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 8-10-2021, 08:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαίνεται τελικά ότι η κυβέρνηση δεν εκτίμησε σωστά, αρχικά, το πόσο θα φτάσει και θα διαρκέσει η ακρίβεια, καθώς προχωράει σε διπλασιασμό του κονδυλίου για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, στα 300 εκατ. ευρώ και σε διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης - που καλύπτει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου με κόστος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Το ΑΠΕ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει το ενδεχόμενο οριζόντιας έκπτωσης στο φυσικό αέριο με πρωτοβουλία από την αγορά και στόχο να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το πρωί από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η αύξηση του κονδυλίου της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος «μεταφράζεται» σε επιδότηση των καταναλωτών κοντά στα 13 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες. Βέβαια, η αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας στην Ελλάδα είναι υπερπολλαπλάσια, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Κωστή Χατζηδάκη όταν ήταν υπουργός Ενέργειας.

Πηγή χρηματοδότησης του μέτρου θα είναι τα αυξημένα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι τιμές των οποίων επίσης παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο. Πρόκειται για μέτρο που θα περιλαμβάνεται και στην «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ακόμη ότι είναι υπό συζήτηση η διαμόρφωση μηχανισμού επιστροφής του οφέλους που προκύπτει από τη συμμετοχή των φθηνότερων μονάδων ΑΠΕ στην αγορά, με πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς ρεύματος. Το όφελος αυτό προκύπτει επειδή οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας είναι τώρα χαμηλότερες από τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο. Ενδεικτικά:

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σημειώνουν σήμερα Παρασκευή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας περαιτέρω αύξηση στα 218,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η ανώτατη τιμή της ημέρας ξεπερνά τα 286 ευρώ. Η αύξηση, ειδικά στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ μεγάλη και αφενός, φέρνει τη χώρα σε μια από τις ψηλότερες θέσεις στις τιμές ρεύματος, στην Ευρώπη και αφετέρου, διαψεύδει κάθε επίσημη καθησυχαστική δήλωση από κυβερνητικές πλευράς…

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα