ΕΛΛΑΔΑ

Άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Εικόνα του άρθρου Άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2017, 22:10
ΕΛΛΑΔΑ

Άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά 8 Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τον περασμένο Ιούλιο, αποφάσισε να δώσει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου.

Κατόπιν αυτού ο Τούρκος στρατιωτικός αφέθηκε ελεύθερος. Η επιτροπή έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή του στο πραξικόπημα και πως δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα έχει δίκαιη δίκη.

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν οι υπόλοιποι εφτά στρατιωτικοί που περιμένουν κι εκείνοι την απόφαση της Επιτροπής για την αίτηση ασύλου που έχουν καταθέσει.

Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση».

Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπέβαλε αίτηση ακύρωσης της απόφασης παροχής ασύλου. 

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας  Επιτροπής Προσφυγών», αναφέρει η ανακοίνωση.


Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Για απόφαση με πολιτικά κίνητρα η οποία θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, κάνει λόγο η Άγκυρα αντιδρώντας στην απόφαση της Επιτροπής Ασύλου.

«Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d'etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back