Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, θέτει (και) ζήτημα εγκυρότητας και διαφάνειας, για τον διαγωνισμό εκχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου, σε ιδιωτική εταιρία. Ο διαγωνισμός αφορά έργο 2 ετών, αντί 6,5 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά, η πολιτική απόφαση για την εκχώρηση του έργου, απολύει τους συμβασιούχους του νοσοκομείου, χωρίς να υπάρχει έστω μια οικονομοτεχνική μελέτη που να στηρίζει την οικονομική αναγκαιότητα της εκχώρησης της καθαριότητας.
Πρόκειται βασικά για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, που δεν την απασχολεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δούλεψαν ως συμβασιούχοι, αλλά για πέντε και πλέον χρόνια, σε θέσεις που είναι αναγκαίες.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση της διοίκησης, στις 2 Ιουλίου, όπου θα γινόταν ενημέρωση για τον διαγωνισμό, ο Γιώργος Πρέντζας, αιρετό μέλος στη διοίκηση (αναπληρωματικό), προσκόμισε έγγραφα του ΓΕΜΗ που, σύμφωνα με την ΑΣΥ, «συγγενής πρώτου βαθμού της προέδρου της επιτροπής για τον διαγωνισμό καθαριότητας και προϊσταμένης του γραφείου επιστασίας-καθαριότητας, είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ εταιρίας που συμμετέχει στον διαγωνισμό, εκλεγμένος από την γενική συνέλευση μετόχων της εταιρίας για 2 μήνες το 2021 και στην συνέχεια αντικαταστάθηκε».
Ο κ. Πρέντζας, μέλος της ΑΣΥ ΠΓΝΙ, κατέθεσε ερωτήματα για διερεύνηση του θέματος, ώστε να εξεταστούνε πιθανές νομικές και ηθικές διαστάσεις.
«Ο στόχος ήταν και είναι, τα μέλη του ΔΣ τα οποία διατήρησαν επιφύλαξη στο να ψηφίσουν στην 1η συνεδρίαση το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, να συνυπολογίσουν και αυτά τα νέα στοιχεία και να ισχυροποιήσουν την επιφύλαξή τους για τον διαγωνισμό, τον οποίον ξαναφέρνει ο διοικητής μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας της 6Υης ΥΠΕ και του Υπουργείου και θα ξαναφέρει σύντομα προς ψήφιση» αναφέρει η ΑΣΥ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, «μια εβδομάδα μετά, παρά την επίμονη αναζήτηση, καμία απάντηση δεν υπάρχει από τη διοίκηση του ΠΓΝΙ» ενώ αιχμές απευθύνει και στον πρόεδρο του συλλόγου εργαζόμενων Γιώργο Φλούδα, αιρετό εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΓΝΙ.
Μάλιστα, τον κατηγορεί ότι, ενώ πριν την συνεδρίαση της διοίκησης του ΠΓΝΙ, συνεδρίασε η διοίκηση του συλλόγου και έλαβε «ομόφωνες αποφάσεις για αυτοτελή διερεύνηση και των πιθανών νομικών και ηθικών διαστάσεων του θέματος αλλά και για δημοσιοποίηση του προβληματισμού που γεννά το νέο στοιχείο ‘σκιά’ πάνω στο θέμα του διαγωνισμού», οι αποφάσεις δεν εκτελέστηκαν από τη ΔΑΚΕ που πλειοψηφεί στο σύλλογο.
«Η πληροφόρησή μας από άλλα μέλη του ΔΣ, είναι ότι το νέο στοιχείο δεν απασχόλησε ως ιδιαίτερο θέμα την συνεδρίαση, καθώς ο διοικητής δεν εισέφερε το θέμα προς συζήτηση αλλά στάθηκε στην απλή ενημέρωση των μελών του ΔΣ» καταλήγει η ΑΣΥ.