Πριν από μια εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης άνοιξε «πόλεμο» με το in.gr, με αφορμή ένα άρθρο άποψης σχετικά με την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Ο υπουργός, κατά την προσφιλή του τακτική, προσωποποίησε την αντιπαράθεση, παραβίασε όρους δεοντολογίας και προσπάθησε να υποδείξει πολιτικά και προσωπικά κίνητρα της δημοσιογράφου-συντάκτριας του άρθρου.
Το μέσο ωστόσο απάντησε με τα δέοντα, βάζοντας τον κ. Γεωργιάδη σε δύσκολη θέση, καθώς είναι συνηθισμένος να μην δέχεται δημόσια κριτική.
Η υπόθεση έχει και συνέχεια, πέραν των απαράδεκτων, όχι όμως ασυνήθιστων, πρακτικών του υπουργού.
Ο κ. Γεωργιάδης στην απάντησή του, χρησιμοποίησε στοιχεία για να ανατρέψει τους ισχυρισμούς του άρθρου, στοιχεία τα οποία του παρείχε ο προσωρινός διοικητής του ΠΓΝΙ κ. Δερδεμέζης.
Σε βοήθεια του υπουργού προσέτρεξε η κυβερνητική παράταξη του συλλόγου εργαζομένων, η ΔΑΚΕ, με μια ανακοίνωση που είχε αρκετές… δημοσιογραφικές νουθεσίες.
Τώρα, η ΑΣΥ ΠΓΝΙ κατηγορεί και τον κ. Δερδεμέζη, αλλά και τον κ. Γεωργιάδη, για « εξοργιστική απόπειρα πλήρους παραποίησης της πραγματικής κατάστασης του ΠΓΝΙ, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και την αυξανόμενη πίεση που δέχεται το νοσοκομείο».
Η παράταξη κατηγορεί τη ΔΑΚΕ για «συνδικαλισμό της ‘κουκούλας’» και τον υπουργό, ο οποίος δίνει σχεδόν καθημερινά αντισυνδικαλιστικά σόου προσπαθώντας να αποστρέψει την προσοχή από τη φθίνουσα κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας-περίθαλψης, ότι «προέβη σε μια μεθοδική εξαπάτηση με την βοήθεια της Διοίκησης και της ΔΑΚΕ ΠΓΝΙ. Εξαπάτηση η οποία δικαιολογεί τον προσδιορισμό ‘συμμορία της απάτης και της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ’, που τους αποδίδουν οι Υγειονομικοί».
Η παράταξη επισημαίνει προσπάθεια επιλεκτικής επιλογής ετών σύγκρισης (το 2019 με το 2023), σημειώνοντας ότι ούτε στην πραγματικότητα το νοσοκομείο ενισχύθηκε, ούτε το προσωπικό αυξήθηκε, στο ύψος των πραγματικών αναγκών.
Η παράταξη επικαλείται τις πηγές του ίδιου του νοσοκομείου, από την ετήσια έκθεση του 2024:
«Η πραγματική αύξηση δαπανών ήταν όχι 22, αλλά 8 εκατ. ευρώ . Αυτή την αύξηση δαπανών 8 εκατ. ευρώ. την ‘κατάπιε’ μόνο η αύξηση δαπανών για υγειονομικό υλικό κατά 9 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα. Αν συνυπολογιστεί η αύξηση κατά 1 εκατ. ευρώ. στα αντιδραστήρια οι 300 χιλ. αύξησης στη διατροφή και οι 500 χιλ στο ενεργειακό κόστος, η αύξηση δαπανών για τα απολύτως βασικά την περίοδο 2019-2023 ήταν 11εκατ. ευρώ, με συνολική αύξηση δαπανών μόνο 8 εκατ. ευρώ. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Μόνο με πετσόκομμα των δαπανών για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες του ΠΓΝΙ» τονίζει.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους-ες, η ΑΣΥ ΠΓΝΙ αναφέρει ότι «οι 2.306 εργαζόμενοι (1448 μόνιμοι και 858 συμβασιούχοι) του 2023, μέσα στους οποίους με αλχημεία συμπεριλαμβάνουν τους 228 ειδικευόμενους ιατρούς και τους 100 ειδικευόμενους νοσηλευτές που δεν καταγράφονται σε οργανισμούς, διότι είναι εκπαιδευόμενοι, δηλ. οι τελικώς 1978 εργαζόμενοι δεν καλύπτουν ούτε τον ισχύοντα οργανισμό του 2012».
Επίσης, τονίζει ότι οι 932 της νοσηλευτικής υπηρεσίας υπολείπονται κατά 100 των 1.032 οργανικών θέσεων του οργανισμού του 2012 και οι 178 γιατροί του ΕΣΥ το 2023, μαζί με τους 50 επικουρικούς, υπολείπονται κατά 27 των 255 θέσεων που προβλέπει ο οργανισμός του 2012.
Αντίθετα, παραθέτει μεγέθη που μειώθηκαν μεταξύ 2022 και 2023, ενώ οι νοσηλευόμενοι-ες αυξήθηκαν:
«Σε αυτό το διάστημα το σύνολο του ιατρικού προσωπικού μειώθηκε κατά 27 άτομα, από 575 σε 548 Το ίδιο διάστημα το προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας αυξήθηκε κατά 1 άτομο από 1031 σε 1032, οι διοικητικοί μειώθηκαν κατά 29 άτομα από 164 σε 135, οι Τεχνικοί αυξήθηκαν μόλις κατά 4 από 75 σε 79 και το επιστημονικό (μη ιατρικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 3 από 44 σε 47, το παραϊατρικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 33 άτομα από 156 σε 189, προσεγγίζοντας οριακά τα 194 άτομα που προβλέπει ο οργανισμός του 2012 ενός άλλου νοσοκομείου».
Εν τέλει, η ΑΣΥ αναφέρει ότι για να εξυπηρετηθεί η κυβερνητική στρατηγική «χτυπιέται και η αλήθεια, η ακεραιότητα, η επιστημονικότητα στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας, όροι απαράβατοι για να μπορούν να αντιμετωπίζονται οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών και να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού, χωρίς το οποίο οι δομές του ΕΣΥ είναι απλά ντουβάρια».