Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρχείων ιστορίες

Εικόνα του άρθρου Αρχείων ιστορίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2020, 15:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την περασμένη εβδομάδα, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε να υιοθετήσει (να θέσει από την αιγίδα του Δήμου) μια ιδιωτική πρωτοβουλία που αφορά την παραγωγή ενός multimedia project με θέμα την καθημερινή ζωή και ιστορία των κατοίκων της πόλης μέσα από κάθε είδους αρχειακό υλικό, ιδιωτικό ή δημόσιο. Πρόκειται για την ιδέα μιας εταιρίας παραγωγής, στην οποία συμμετέχει και ο γιαννιώτης σκηνοθέτης Βασίλης Δούβλης.

Ποια είναι η ιδέα; Υπάρχουν δύο σκέλη.

Το πρώτο αφορά τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου και το δεύτερο την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ.

Για το ψηφιακό αρχείο, ο σχεδιασμός είναι ο Δήμος Ιωαννιτών να αναλάβει με δική του ευθύνη, επιμέλεια και δαπάνη να συντηρήσει και να ψηφιοποιήσει όλο το υλικό που θα συγκεντρωθεί μέσω δημόσιας πρόσκλησής του προς κάθε ενδιαφερόμενο. Από φωτογραφίες, πίνακες και επιστολές μέχρι τραγούδια, διηγήσεις και συνταγές φαγητών, ό,τι ανήκει στη σφαίρα της καθημερινής ζωής. Το αρχείο που θα ψηφιοποιηθεί, θα ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών, και θα αποτελέσει μια βάση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου, όπως σημειώνεται στη σχετική πρόταση. Σημειωτέον ότι στον Δήμο Ιωαννιτών υπάρχει υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου.

Το ντοκιμαντέρ (ή κινηματογραφική ταινία) θα το αναλάβει η εταιρία, η οποία θα αξιοποιήσει το ψηφιοποιημένο υλικό και θα αναζητήσει πόρους για την παραγωγή του.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπήρχαν διάφορες τοποθετήσεις. Ο Θωμάς Μπέγκας εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών», εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αυτό το σχέδιο συμμετείχε στον φάκελο της υποψηφιότητας της πολιτιστικής πρωτεύουσας των Ιωαννίνων. Η Τατιάνα Καλογιάννη από τα «Ιωάννινα_2023» εκτίμησε ότι η εταιρία παραγωγής πρέπει να έρθει σε επαφή με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η οποία υλοποιεί ένα σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Palimpsest. Ο Λάζαρος Νάτσης «Πολίτες για την Ανατροπή» κατέθεσε την άποψη ότι τα δύο σκέλη πρέπει να διαχωριστούν και συγκεκριμένα ότι για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ θα πρέπει να γίνει σχετικός διαγωνισμός.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υπερασπίστηκε την όλη ιδέα, λέγοντας ότι «είναι συγκεκριμένων ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν την πόλη και να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους παράλληλα».  

Η όλη υπόθεση βέβαια άπτεται του ευαίσθητου θέμα της συλλογής και αξιοποίησης αρχειακού υλικού, η ταξινόμηση και η ταυτοποίηση του οποίου δεν είναι εύκολο πράγμα. Στην πόλη, από διάφορους φορείς, μεμονωμένα, γίνεται λόγος για αρχειακά υλικά που υπάρχουν σε συρτάρια Γιαννιωτών και τα οποία είτε δεν παρουσιάζονται είτε παρουσιάζονται κατά περίπτωση. Την ίδια ώρα υπάρχουν και αρκετοί συλλέκτες.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά και ιδρύματα δεν έχουν καταφέρει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό αρχείο της πόλης και κυρίως να πείσουν τους Γιαννιώτες να τους εμπιστευτούν αρχειακό υλικό.


* Φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα από τη λαϊκή αγορά στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, δίπλα από το Κάστρο, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back