Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 23-01-2020, 23:05
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα «οδοιπορικό» με διαλέξεις στην πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου επιχειρούν το σωματείο «Διάζωμα» με πρόεδρο τον Σταύρο Μπένο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στον κύκλο αυτόν των διαλέξεων, θα παρουσιαστεί η πορεία αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων Δωδώνης, Κασσώπης, Νικόπολης, Αμβρακίας και Γιτάνων. Ομιλητές θα είναι οι έφοροι, οι μελετητές και οι επιβλέποντες των έργων.

Η πρώτη εκδήλωση έχει τίτλο «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Αρχαίο θέατρο Δωδώνης» και θα γίνει την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 19:00, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.

Ομιλητές θα είναι ο Κώστας Σουέρεφ  («Η πρόκληση της Δωδώνης»), η Παρασκευή Γιούνη, επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου («Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων της Δωδώνης-Φάση Α': ένα έργο σε εξέλιξη») και ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Κατσούδας («Αποκατάσταση του θεάτρου της Δωδώνης: Δυσκολίες και Προβληματισμοί πάνω στην μελέτη ενός μνημείου με πολλές ιδιαιτερότητες»).

Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει το μουσικό δρώμενο «Η Ήπειρος επέκεινα: Η μεταφυσική του πωγωνίσιου», την επιμέλεια του οποίου έχει ο Γιώργος Κοκκώνης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το μουσικό δρώμενο στηρίζεται κατά βάση στο οργανικό μοιρολόι. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο σκελετός του μουσικού σχήματος είναι η οικογενειακή κομπανία Βέρδη, με καταγωγή από τους Βουλιαράτες της Άνω Δρόπολης, δύο μέλη της οποίας (Κώστας και Στέφανος) είναι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Μαζί με άλλους δύο συμφοιτητές τους πλαισιώνουν δύο μεγάλους ερμηνευτές του κλαρίνου που κατάγονται από το Πωγώνι, τον 80χρονο Τάκη-Λούκα και τον 30χρονο Πετράκη-Λούκα. 

Παίζουν: Τάκης-Λούκας Χαρισιάδης (κλαρίνο), Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Πετράκης-Λούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Κώστας Τζίμας (τραγούδι), Στέφανος Βέρδης (βιολί) , Μιχάλης Βέρδης (λαούτο), Χρήστος Κούτσιας (λαούτο), Γιάννης Βέρδης (ντέφι) και Γιώργος Καρελιώτης (ντέφι).

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα