ΗΠΕΙΡΟΣ

Άρτα: Υπέρ «δίδυμης σήραγγας» από τον Λόφο Περάνθης

Εικόνα του άρθρου Άρτα: Υπέρ «δίδυμης σήραγγας» από τον Λόφο Περάνθης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2022, 21:41
ΗΠΕΙΡΟΣ

Σε ειδική συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση της δημοτικής αρχής σχετικά με την οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου και την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.

Η μελέτη, η οποία είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προτείνει τέσσερα σενάρια έργων εκτροπής: δίδυμη σήραγγα στον λόφο Περάνθης, ανοιχτή διώρυγα μεταξύ φράγματος Ιμαρέτ και Ελεούσας, κλειστή διώρυγα στην περιοχή βόρεια της Ελεούσας με υπερχείλιση και κατασκευή μονής σήραγγας στο ύψος του ρέματος Μπούση και στη συνέχεια υπόγεια από τον λόφο Περάνθης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρταίων Αντώνης Καραμπίνας κ.ά.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά την κατασκευή δίδυμης σήραγγας, η οποία ως διπλή θα περνάει τα 1.400 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο υπόγεια από τον λόφο Περάνθης, που θα εκβάλλουν στο ύψος του Αράχθου, λίγο πριν τη Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης και μετά την υπό κατασκευή γέφυρα που θα ενώνει Άρτα και Κεραμάτες.

«Η πρόταση αυτή αφενός μας θωρακίζει απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε το 2015, αφετέρου ανοίγει τους ορίζοντες για πολεοδομική ανάπτυξη της Άρτας και της παραποτάμιας περιοχής προς τον Άραχθο» ανέφερε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε θετικά (ομόφωνα) με κάποιους όρους, όπως η λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία του διατηρητέου κτιρίου στο στρατόπεδο Παπακώστα και της πισίνας του δημοτικού κολυμβητηρίου, η ύπαρξη ορίων στη διαχείριση των θυροφραγμάτων της ΔΕΗ πριν και μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, η εξέταση της δυνατότητας επέκτασης του σχεδίου πόλης της Άρτας προς το ποτάμι και ο καθορισμός των χρήσεων γης εντός της ευρείας κοίτης του ποταμού Αράχθου κ.ά.

«Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ασφαλώς και είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς οι διεκδικήσεις πλέον του δημάρχου προς το Υπουργείο Υποδομών και τους συναρμόδιους φορείς, αποκτούν πάνδημο χαρακτήρα. Γεγονός, που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένου πως το έργο αυτό είναι έργο διεκδίκησης, και όχι έργο που υλοποιεί η δημοτική αρχή, καθώς αυτού του μεγέθους τα τεχνικά έργα είναι έργα εθνικού μεγέθους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back