ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΑΡΠΗ: «Επίκειται επισιτιστική κρίση»

Εικόνα του άρθρου ΑΡΠΗ: «Επίκειται επισιτιστική κρίση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2022, 11:03
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο προειδοποιεί ότι επίκειται ακόμα σοβαρότερη επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, αλλά και ότι η ακρίβεια δεν οφείλεται κυρίως στον πόλεμο. «Το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού προέρχεται από τους σιτοβολώνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας και μετά  την έναρξη του πολέμου η τιμή του σιταριού έφτασε σε ιστορικό υψηλό για την τελευταία δεκαετία» αναφέρει και συμπληρώνει ότι οι τιμές αυξάνονταν ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο.

«Η εισβολή της Ρωσίας κι ο πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμοποιείται κυνικά από τις κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν τις ευθύνες της πολιτικής που εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του κεφαλαίου και εξαθλιώνει τους λαούς» αναφέρει.

Επίσης, τονίζει ότι η κατάσταση δεν είναι «ούτε τυχαία, ούτε παροδική, όπως λένε οι κυβερνητικοί παπαγάλοι, που πάντα βρίσκουν κάποια άλλη αιτία πέρα από το σύστημα που υπηρετούν» και παραθέτει τις τιμές της περασμένης εβδομάδας ως παράδειγμα:

«Αφού το φυσικό αέριο συμμετείχε στο μείγμα της μέρας κατά περίπου 50%, ακόμα και αν όλη η αύξηση της τιμής του περνούσε στην ηλεκτροπαραγωγή, η αύξηση της τιμής του ρεύματος θα έπρεπε να είναι 5%-5,50%! Ούτε οι ΑΠΕ, ούτε η τιμή του λιγνίτη αυξήθηκαν! Κι όμως, την ίδια ημέρα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 50%, σε 426,90 € από τα 279,94 € (αύξηση 52,50% μέσα σε μια μέρα)».

«Τα επιδόματα-ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση δεν δίνουν καμιά λύση. Μόνη απάντηση είναι να ξεσηκωθεί ο λαός. Ήδη, στη γειτονική Αλβανία πραγματοποιούνται καθημερινά διαδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων λαού ενάντια στις αυξήσεις στα καύσιμα και την ενέργεια» τονίζει η ΑΡΠΗ και ζητάει, μεταξύ άλλων, να επιβληθεί διατίμηση σε βασικά είδη διατροφής και να καταργηθεί ο ΕΦΚ, να αυξηθούν οι μισθοί και να φορολογηθεί το κεφάλαιο, να σταματήσει η τιμολόγηση της ενέργειας από τα χρηματιστήρια και οι επιδοτήσεις του κεφαλαίου κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back