ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΡΠΗ: «Άμεση επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού»

Εικόνα του άρθρου ΑΡΠΗ: «Άμεση επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2021, 10:42
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κατά δημοτικής και περιφερειακής αρχής, αλλά και των κατά καιρούς κυβερνητικών αποφάσεων, στρέφεται η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, για το θέμα των αθλητικών σωματείων.

Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στον Δήμο, επιδότηση τα σωματεία πήραν «μόνο το 2018, που ήταν μάλιστα προεκλογική περίοδος» και η επιτροπή αθλητισμού συγκροτήθηκε ένα χρόνο μετά την ανάληψη των πραγμάτων του Δήμου από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Η ΑΡΠΗ αναφέρει ότι τροπολογία του περασμένου Οκτωβρίου προβλέπει χρηματοδότηση «σε αθλητικά σωματεία για την προαγωγή του οικείου αθλήματος, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων. Από τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, εξαιρούνται οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες» με ισχύ ως 30 Ιουνίου 2021.

Η παράταξη εκτιμάει ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων θα απαλλαγεί από την υποχρέωση, αφού κανένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα δεν διεξάγεται προς το παρόν, ούτε διαφαίνεται έναρξη πρωταθλημάτων «μιας και η επιτροπή των ‘ειδικών’ δεν έχει στην ατζέντα της το ερασιτεχνικό αθλητισμό. Από την άλλη ερωτηματικό παραμένει η θέσπιση επιχορήγησης προς τα αθλητικά σωματεία σε ετήσια βάση από τον Δήμο Ιωαννιτών». 

Σχετικά με την επιτροπή αθλητισμού του Δήμου, η ΑΡΠΗ τονίζει ότι κάλεσε μεν τα σωματεία για πρώτη επαφή, αλλά «παρουσιάστηκε όμως χωρίς κανένα σχεδιασμό για την κατανομή της έκτακτης χρηματοδότησης προς τα σωματεία ή της τακτικής επιχορήγησης».

Ακόμα, αναφέρεται στην αδυναμία του Δήμου να λειτουργήσει τα σχολικά γυμναστήρια, ακόμα και αν δοθεί το «ΟΚ» για προπονήσεις στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

«Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ιωαννιτών, σε αντίθεση με άλλους Δήμους της χώρας, παραμένουν κλειστές από τον Μάρτιο του 2020 αφού για τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες που θα μπορούσαν να είναι ανοιχτές ο Δήμος Ιωαννιτών δήλωσε αδυναμία να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η επιτροπή παρουσιάστηκε απλόχερη χαρίζοντας τα τέλη χρήσης των σχολικών γυμναστηρίων για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, περίοδο που τα σχολικά γυμναστήρια δεν χρησιμοποιήθηκαν από τα αθλητικά σωματεία», αναφέρει.

Για την Περιφέρεια, η ΑΡΠΗ αναφέρει ότι «τηρεί σιγή ιχθύος» παρότι η σχετική τροπολογία ισχύει και για τους ΟΤΑ δευτέρου βαθμού.

«Ο κ. Καχριμάνης επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και συγκεντρωτισμού (όπως συνηθίζει να κάνει) στα ζητήματα εξεύρεσης λύσης για την εξασφάλιση αθλητικών υποδομών και προπάντων κλειστού γυμναστηρίου για την πόλη των Ιωαννίνων, ένα πάγιο αίτημα της αθλητικής κοινότητας εδώ και δεκαετίες».  Τον κατηγορεί ότι «από τη μία αγοράζει τις αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας στο Κάτω Νεοχωρόπουλο για να τις μετατρέψει σε αθλητικό κέντρο, από την άλλη φέρνει το κλειστό της ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Καρδαμίτσια ή στο Κάτω Νεοχωρόπουλο  και η ιστορία συνεχίζεται, ενώ στις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως το Νέο Κλειστό, δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση λόγος για μαζικό αθλητισμό αφού έχει παραδοθεί αποκλειστικά στα σωματεία του μπάσκετ» λέει η παράταξη.  

Καταθέτει το εξής πλαίσιο αιτημάτων:

  • Να ανοίξουν άμεσα τα ανοιχτά γήπεδα και τα κλειστά γυμναστήρια.  
  • Άμεση επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων που απαιτούνται.
  • Να επιτραπεί η λειτουργία των Ακαδημιών με βάση το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται ήδη στα Δημοτικά Σχολεία και στα Γυμνάσια.
  • Να διενεργούνται δωρεάν τεστ σε όλους τους αθλούμενους σε εβδομαδιαία βάση.
  • Να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών και των ερασιτεχνικών σωματείων «ώστε να μην χρειάζεται η παρέμβαση του τοπικού  παράγοντα – χορηγού, εξαρτώμενου κατά καιρούς από βουλευτές, τοπικούς άρχοντες κ.λπ».
  • Τα ειδικά έσοδα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων να μη φορολογούνται.
  • Να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχουσες και να κατασκευαστούν νέες σύγχρονες, δημόσιες, ανοιχτές και δωρεάν σε όλους τους πολίτες αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Να ενισχυθεί σε επιστημονικό προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση ο αθλητισμός στα σχολεία και στις γειτονιές.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back