ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιχειρηματικότητα στο μενού...

Εικόνα του άρθρου Επιχειρηματικότητα στο μενού...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2017, 20:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρκετά ήταν τα θέματα που είχαν να συζητήσουν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, στην μεσημεριανή σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, παρουσία βουλευτών, των αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων. Κεντρικό ζήτημα ήταν φυσικά το νέο ΕΣΠΑ και τα έργα στην Ήπειρο, αυτά που γίνονται και αυτά που προγραμματίζονται να ενταχθούν ή εντάσσονται.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, αν και ποτέ δεν λείπουν τα στοιχεία της «πολιτικής διελκυστίνδας» από τέτοια ζητήματα.  Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνάντησης, είναι ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα σταλθούν προς υπογραφή στον αναπληρωτή υπουργό τρεις προκηρύξεις για έρευνα και επιχειρηματικότητα. Δύο έχουν εγκριθεί ήδη από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και μια τρίτη αναμένεται να εγκριθεί άμεσα. Οι προκηρύξεις αφορούν τις δράσεις

  • ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για ερευνητικά έργα στους τομείς αγροδιατροφής, υγείας και βιοτεχνολογίας, προϋπολογισμού 5,7 εκ ευρώ,
  • τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα, προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ
  • την ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διαδικασία ορισμού Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για την υλοποίηση των δράσεων αυτών. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει η ΜΟΔ ΑΕ να δημιουργήσει τα υποσυστήματα στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων για τις προκηρύξεις αυτές ώστε να δημοσιευτούν άμεσα».

Ο κ. Καχριμάνης ζήτησε να «τρέξουν» οι διαδικασίες ώστε να ενεργοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι δράσεις αυτές, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. «Σε αντίθετη περίπτωση με τη συνέχιση της σημερινής τακτικής όπου κάθε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σχεδιάζει από το μηδέν τις δικές του προκηρύξεις και για κάθε μία από αυτές απαιτείται η δημιουργία νέων υποσυστημάτων στο πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) εκτιμάται ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα που σήμερα παρατηρείται θα διογκωθεί και θα είναι σχεδόν αδύνατη για τεχνικούς λόγους η έκδοση νέων προκηρύξεων», τόνισε.

Κατά τα λοιπά, η Περιφέρεια Ηπείρου «φόρεσε τα καλά» της για να παρουσιάσει τη μέχρι τώρα δράση της στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου  οι άξονες που διαχειρίζεται, αναμένεται να κλείσουν με 241 έργα συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσια δαπάνης 258,9 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 107% της εκχωρημένης δημόσιας δαπάνης (υπερδέσμευση 7%).

Από αυτά τα 241 έργα, 4 είναι «phasing» (τα μέχρι πρότινος γνωστά ως έργα-γέφυρες») και έχουν ενταχθεί στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Ένα έργο θα δηλωθεί ημιτελές, καθώς εκκρεμεί η διευθέτηση συστάσεων πρόσφατου ελέγχου της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Τέλος, στο νέο ΕΣΠΑ, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 32 προσκλήσεις, έχουν ενταχθεί 78 πράξεις προϋπολογισμού 188,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 57,8% του προγράμματος,  έχουν υπογραφεί συμβάσεις 48,5 εκατ. ευρώ (14,9% του προγράμματος) και έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες 24,5 εκατ.ευρώ (7,5% του προγράμματος).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back