ΕΚΛΟΓΕΣ

Αποστόλης Κοκορδάτος: «Η φωνή των πολιτών πρέπει να ακούγεται»

Εικόνα του άρθρου Αποστόλης Κοκορδάτος: «Η φωνή των πολιτών πρέπει να ακούγεται»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2023, 22:00
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Αποστόλης Κοκορδάτος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Θωμά Μπέγκα. 

Ο κ. Κοκορδάτος είναι γεωπόνος και έχει μια περιβαλλοντική δράση. Τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. 

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Το 2019, και πάλι με την παράταξη του κ. Μπέγκα, είχε εκλεγεί σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Ιωαννίνων.

 

Για δεύτερη φορά συμμετέχετε ως υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές στα Γιάννενα. Το 2019 εκλεχτήκατε στο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. Πώς ήταν η εμπειρία σας; Μπορούν τα συμβούλια των κοινοτήτων να αλλάξουν πράγματα;

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων φαινόταν και ελπίζαμε ότι θα είχαμε μπροστά μας μία τετραετία για να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας πάρα πολλά πράγματα για την καθημερινότητα, να κάνουμε προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου –για παράδειγμα ασφαλτοστρώσεις, αντικατάσταση πλακών σε πεζοδρόμια και οδοφωτισμό –, να υλοποιήσουμε δράσεις με κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, π.χ. «υιοθέτηση» πάρκων. Η πανδημία μάς κράτησε σε  απόσταση από τις δράσεις. Μείναμε σε γνωμοδοτήσεις για ρυμοτομικά σχέδια, για ανανεώσεις αδειών των καταστημάτων για μουσική πέραν του ωραρίου.

Θα ήταν καλό αν η εκάστοτε δημοτική αρχή έδινε ουσιαστικές αρμοδιότητες στις Δημοτικές Κοινότητες για ζητήματα όπως είναι η συντήρηση, καθαριότητα και λειτουργία των πλατειών, η αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας περιοχών, η προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση.

Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων αυτή τη φορά, ποιες είναι οι προσδοκίες σας; 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις δύσκολες ημέρες που περάσαμε με την πανδημία, κατάφερα και περπάτησα τον δήμο από τη Βρυσούλα μέχρι την Εξοχή και τις κοινότητες από την Περίβλεπτο μέχρι την Μανολιάσα και από την Κράψη μέχρι την Κόντσικα. Με λίγα λόγια και τις 39 κοινότητες, γνωρίζοντας τις περιοχές, κατοίκους και τα προβλήματα.

Η άρση του αποκλεισμού της περιοχής των Σεισμοπλήκτων με την κατασκευή της Νιάρχου είναι εξίσου σημαντική όσο και η κατασκευή ασφαλών διαβάσεων για πεζούς και ΑμεΑ στην Κενάν Μεσαρέ και η απομάκρυνση των ατσαλόμπαρων (δεν επιτρέπονται στον αστικό ιστό) με τη δημιουργία ποδηλατόδρομου. Όπου μπορεί να προβλεφθεί δε, πρέπει να δημιουργηθούν και θέσεις στάθμευσης.

Καιρός να ακουστεί και η τελευταία φωνή. Δεν υπάρχει τίποτα πιο μοναχικό από το να νιώθεις ότι δεν ακούγεσαι. 

Το διακύβευμα της «πράσινης πόλης» είναι στο προσκήνιο. Τι σημαίνει για σας;

Εάν δημιουργηθούν περιφερειακές θέσεις στάθμευσης μέσα στα πλαίσια του ΣΒΑΚ και της κλιματικής ουδετερότητας, θα βελτιώσουμε την κυκλοφορία των οχημάτων στον αστικό ιστό με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ρύπων που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η συνεχείς ενημέρωση των κατοίκων και η οικονομική τους ενίσχυση με τη συνδρομή της πολιτείας θα βοηθήσουν στη σύγχρονη πληγή που λέγεται αιθαλομίχλη - προϊόν της καύσης για τη θέρμανση των σπιτιών με υποπροϊόντα του ξύλου (παλέτες κ.α ) λόγω της συνεχόμενης αύξησης της τιμής του πετρελαίου.  

Από το πρόγραμμα της παράταξης, τι ξεχωρίζετε ιδιαίτερα; Πείτε μας δύο προτάσεις και για ποιο λόγο τις ξεχωρίζετε; 

Με δεδομένο πλέον την κλιματική αλλαγή, μία πρόταση είναι ο εμπλουτισμός της αστικής φύτευσης όπου επιτρέπεται από τα γεωμετρικά σχήματα. Είναι κάτι απαραίτητο, σαφέστατα έπειτα από την απώλεια δέντρων πλατάνου λόγου του μεταχρωματικού έλκους . Γιατί έτσι θα επιτύχουμε τη δημιουργία μικροκλίματος σε συνδυασμό με τα αλσύλλια και το δάσος που χρήζει ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προσθήκης νέων δέντρων φυλλοβόλων.

Η δεύτερη πρόταση που ξεχωρίζω -και η οποία έχει την ίδια βαρύτητα με την πρώτη- είναι η εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με την αξιοποίηση του νερού της βροχής με το σύστημα των ομβοδεξαμενών για την άρδευση πάρκων και γενικότερα πράσινων αστικών σημείων.

Σαφέστατα, αν καταφέρουμε και χρησιμοποιήσουμε το νερό από την τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού για στάγδην άρδευση σε καλλιέργειες όπου είναι εφικτό, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και για μείωση του κόστους του νερού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back