Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 13-01-2019, 21:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρώτη σοβαρή παρέμβαση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) της Λίμνης Παμβώτιδας, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 21 Δεκεμβρίου, έρχεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Με κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Αδαμάντιος Ζώλας και οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων στη νέα διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, Απόστολος Κοκορδάτος (τακτικό μέλος) και Γιάννης Παπαδημητρίου (αναπληρωματικό μέλος), χαρακτηρίζουν το σχέδιο του Π.Δ. «εχθρικό και καταστροφικό» για την Παμβώτιδα και το θεωρούν μάλιστα «αιτία πολέμου». Καλούν τους φορείς, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και γενικότερα την επιστημονική κοινότητα, το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο μέχρι τους την Επιτροπή «Φύση 2000», τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής να «αντιταχθούν με δημόσιο και σαφή λόγο στις επιχειρούμενες μεθοδεύσεις».

Για τις υπογράφοντες την κοινή δήλωση, είναι σαφές ότι το νέο σχέδιο (το πρώτο σχέδιο Π.Δ. είχε συνταχθεί πριν από μια δεκαετία, για να ακολουθήσουν μια σειρά από σχέδια) σκοπεύει στη διατήρηση πολιτικών ισορροπιών και όχι στην ανάταξη του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας. Δεν είναι δε τυχαίο ότι στην εν λόγω δήλωση υπενθυμίζεται η προ ολίγων ετών παρέμβαση (2012) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου για «οικονομικά συμφέροντα, πολιτικές σκοπιμότητες και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις από ντόπιους παράγοντες […]».

Σε πρώτη φάση, οι υπογράφοντες κ.κ. Ζώλας, Κοκορδάτος και Παπαδημητρίου, εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους για τα όσα προβλέπονται πίσω από τα δύο αναχώματα. Πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας, το σχέδιο προβλέπει εγκαταστάσεις και υποδομές για τη διεξαγωγή αγωνιστικών εκδηλώσεων τοπικού-εθνικού ή διεθνούς επιπέδου και όλων των συναφών δραστηριοτήτων (κίνηση σκαφών συγκοινωνίας, αθλητισμού και αναψυχής). 

Οι τρεις καταγγέλλουν ότι η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη επανασύνδεσης της υδάτινες επιφάνειας της λίμνης με τις πηγές Μιτσικελίου και να νομιμοποιήσει ρητά τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες στον υδροβιότοπο πίσω από το ανάχωμα, τις οποίες χαρακτηρίζουν «τη μεγαλύτερη ίσως απειλή αυτής της περιόοδου για τη συνολική ανάπτυξη του λιμναίου οικοσυστήματος». «Είναι προφανές ότι το σχέδιο δίνει το πράσινο φως όχι μόνο στη γιγάντωση του παράνομα κατασκευασμένου ναυταθλητικού στίβου αλλά και στα «οράματα» τουριστικής ανάπτυξης της συγκεκριμένης ζώνης, αξιοποιώντας την παρουσία του καθαρού νερού από τις πηγές τροφοδοσίας» τονίζουν.

Και από την Αμφιθέα, στον υγροβιότοπο Ανατολής-Κατσικά, όπου, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, το σχέδιο του Π.Δ. νομιμοποιεί τη μετατροπή του σε χερσαία έκταση με συνέπεια τον αφανισμό των υγρολιβαδικών εκτάσεων. Στο σχέδιο, ο υδροβιότοπος Ανατολής χαρακτηρίζεται ως περιοχή «οικοανάπτυξης», στην οποία προβλέπεται η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου με ήπια δόμηση και ήπιες εγκαταστάσεις. Για το μητροπολιτικό αυτό πάρκο, δεν  υπάρχει καμία αναφοράς σε όρια αδόμητης ζώνης…

Η κοινή δήλωση κλείνει με την επισήμανση περί διάθεσης για εποικοδομητικό διάλογο αλλά και για συμβολή στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης «με γνώμονα όμως την προστασία της λίμνης και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων» όπως σημειώνεται.


* Φωτογραφία: Θύμιος Μάντζιος

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2