Τον απολογισμό των παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της καραντίνας έκαναν Δήμος Ιωαννιτών και ΟΚΠΑΠΑ, δια των Γιάννη Αϊβατίδη, αντιδημάρχου, Δημήτρη Πάνου, προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ και Διονυσίας Αμπατζίδου, ειδικής συμβούλου του δημάρχου.
Ο Δήμος συγκρότησε το Συντονιστικό Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης για τις δράσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αϊβατίδη, μεταξύ άλλων έγιναν ενημερώσεις και διανομή υλικών σε πρόσφυγες, σε πληθυσμούς Ρομά, έγιναν επισκέψεις και δράσεις στις φυλακές και δόθηκε υγειονομικό υλικό στην ΕΛΑΣ, κ.α.
Αντίστοιχες δράσεις απαρρίθμησε και ο κ. Πάνου, ενώ η κα Αμπατζίδου τόνισε ότι «οι δράσεις συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτό γίνεται καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών στις οικογένειες των Ρομά. Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες σχεδιάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα ανταποκριθούν σε νέες ανάγκες που ανακύπτουν».
Το πενταψήφιο νούμερο δέχθηκε συνολικά 269 κλήσεις που αφορούσαν στην ανάγκη για παροχή τροφίμων και φαρμάκων, εξόφληση λογαριασμών κ.α. Σύμφωνα με τον κ. Πάνου, καλύφθηκε το 80% των αιτημάτων «ενώ όσα δεν ικανοποιήθηκαν οφείλεται κυρίως στην οικονομική κατάσταση των αιτούντων (εισόδημα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο) και στην ύπαρξη υποστηρικτικού πλαισίου», όπως τονίζει ο Δήμος.
Το πενταψήφιο τηλεφωνικό κέντρο (15420) από την Δευτέρα 11 Μαΐου παύει να λειτουργεί και οι πολίτες θα μπορούν και πάλι να απευθύνονται στα τηλέφωνα του ΟΚΠΑΠΑ (26510 54268) και της Κοινωνικής Πρόνοιας (26513 61318).
Ο κ. Πάνου έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διανομή τροφίμων του προγράμματος ΤΕΒΑ σε 1.141 οικογένειες, κατ’ οίκον, με μηχανισμό που δημιουργήθηκε αυτό από τον ΟΚΠΑΠΑ και την Κοινωνική Υπηρεσία.
Εθελοντικά συμμετείχαν η «Μέριμνα», ο Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων και ο κ. Κωνσταντίνος Ζιάβρας τους οποίους ο κ. Πάνου ευχαρίστησε θερμά.
Στο διάστημα αυτό και μετά από κινητοποίηση των δομών του ΟΚΠΑΠΑ και τη βοήθεια των Νοσοκομείων, της Αστυνομίας και του Εισαγγελέα, τέσσερις άστεγοι μεταφέρθηκαν στο Υπνωτήριο του ΟΚΠΑΠΑ.