ΗΠΕΙΡΟΣ

Απογραφή και βουλευτικές έδρες στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Απογραφή και βουλευτικές έδρες στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2022, 15:59
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ενόψει των δύο επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων (καθώς η απλή αναλογική δεν «επαρκεί δημοκρατικά» στην Ελλάδα), είναι σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για την αλλαγή κατανομής των εδρών.

Δεν πρόκειται για τόσο κομβικό δα ζήτημα, αλλά θα παίξει το σημαντικό ρόλο του στις εσωκομματικές διεργασίες, καθώς η κατάρτιση ψηφοδελτίων ξεκινάει ως γνωστόν, από τις τοπικές μικροεξουσίες…

Ωστόσο, η κατανομή θα αλλάξει και στην Ήπειρο, όπως όλα δείχνουν. Αρκεί βέβαια να αποκτήσει ισχύ νόμου του κράτους η περσινή απογραφή πληθυσμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 54, παρ. 2 του ελληνικού συντάγματος (αναθεώρηση 2001), ο αριθμός βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας (νομού δηλαδή), ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, ανάλογα με το νόμιμο πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Το δε αποτέλεσμα της απογραφής είναι υποχρεωτικά έτσι και αλλιώς, ένα χρόνο μετά τη δημοσίευσή τους. Φέτος, θα είναι μάλλον υποχρεωτικά νωρίτερα από το χρόνο.

Επί του παρόντος, ισχύουν τα γνωστά, όπως είναι αναρτημένα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, το περσινό καλοκαίρι και σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2022, με δεύτερή της απόφαση, ανακοίνωσε το νόμιμο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο του 2020, ο οποίος μπορεί να εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, η Ήπειρος θα χάσει δύο έδρες, από μια σε Άρτα και Θεσπρωτία.

Η πορεία των κατανομών ανά δεκαετία (και ανάλογα με τις απογραφές, πλην μιας περίπτωσης, το 2012 που οι εκλογές έγιναν με προ-προηγούμενη απογραφή), είναι η εξής:

ΝΟΜΟΣ
1991
2001
2011
2019
2023 (εκτίμηση)
Άρτα
3
3
3
3
2
Ιωάννινα
5
5
5
5
5
Θεσπρωτία
2
1
2
2
1
Πρέβεζα
2
2
2
2
2
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back