ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέι ανακοίνωσε τον σχηματισμό κυβέρνησης (upd)

Εικόνα του άρθρου Η Μέι ανακοίνωσε τον σχηματισμό κυβέρνησης (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2017, 17:31
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ζητήσει στις 2.30 μμ. ώρα Ελλάδας από την βασίλισσα Ελισάβετ (φωτό αρχείου) εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, προσπαθώντας να υπερκεράσει το εκλογικό αποτέλεσμα που κάθε άλλο παρά αναμενόμενο ήταν για τους Συντηρητικούς.

Μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας των Συντηρητικών η Μέι θα καταβάλλει προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία επιδιώκοντας τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πάντως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει συμφωνήσει να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η υποστήριξη του DUP με τις 10 έδρες θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται προκειμένου να έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Βουλευτής του DUP δήλωσε χθες πως το κόμμα θα ήταν πρόθυμο να διαπραγματευθεί με τη Μέι και το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε σήμερα πως το DUP θα δώσει την υποστήριξή του στους Τόρις.

Σίγουρη για τη διασφάλιση μιας σαρωτικής νίκης, η Μέι είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. Αλλά σε μία από τις πιο εντυπωσιακές νύχτες της βρετανικής εκλογικής ιστορίας, ένα αναδυόμενο Εργατικό Κόμμα της αρνήθηκε μια απλή νίκη.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι και ο μόνος που μπορεί να χαρεί τη νίκη του, καθώς ο επικεφαλής των Εργατικών αν και αμφισβητήθηκε πολλάκις από βουλευτές του κόμματός του ενίσχυσε κατά περίπου 30 τις έδρες του, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις προδιέγραφαν μια μεγάλη ήττα.


Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τη βασίλισσα Ελισάβετ ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία θα προσφέρει ασφάλεια και θα οδηγήσει τη Βρετανία σε μια επιτυχημένη συμφωνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μόνο το Συντηρητικό Κόμμα μαζί με τους φίλους μας στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη σταθερότητα», τόνισε η πρωθυπουργός.

«Θα οδηγήσω τη χώρα εντός των κομβικής σημασίας συνομιλιών για το Brexit που αρχίζουν μόλις σε 10 ημέρες και θα φέρω εις πέρας τη βούληση του βρετανικού λαού το Ηνωμένο Βασίλειο να εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.


Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία και οι διαφορές εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2015.

  • Συντηρητικό κόμμα: 318 έδρες - Έχασε 12 έδρες
  • Εργατικοί: 262 έδρες - Κέρδισε 30 έδρες
  • Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP): 35 έδρες - Έχασε 21 έδρες
  • Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα: 12 έδρες - Κέρδισε 4 έδρες
  • Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP): 10 έδρες - Κέρδισε 2 έδρες
  • Sinn Féin: (Βόρεια Ιρλανδία): 7 έδρες - Κέρδισε 3 έδρες
  • Plaid Cymru (Κόμμα της Ουαλίας): 4 έδρες - Κέρδισε 1 έδρα
  • Πράσινο Κόμμα: 1 έδρα - Καμία διαφορά
  • SDLP: 0 έδρες - Έχασε 3 έδρες
  • Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ (UUP): 0 έδρες - Έχασε 2 έδρες
  • UKIP: 0 έδρες - Έχασε 1 έδρα
  • Ανεξάρτητοι: 1 έδρα - Καμία διαφορά
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back