Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Ρήγα στον Μπάιρον

Εικόνα του άρθρου Από τον Ρήγα στον Μπάιρον
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2019, 16:56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης έχει ξεκινήσει να γιορτάσει ήδη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Στο πνεύμα του εορτασμού, η Εφορεία εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron» την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων «Δημήτριος Κωνστάντιος» στο Ιτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκθεση αποσκοπεί στο να αποδώσει το πνευματικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της προεπαναστατικής και της επαναστατικής περιόδου της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής μέσω εποπτικού υλικού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε προεξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ρήγας και ο Λόρδος Βύρων με άμεσες αναφορές στον Ελληνικό Διαφωτισμό, στους ευρωπαίους περιηγητές και τους ηπειρώτες ευεργέτες. Εμβληματικά έργα ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα της εποχής, όπως η Χάρτα του Ρήγα (αντίγραφο Καπεσόβου) και το έργο του Λόρδου Βύρωνα Child Harold΄ς Pilgrimage (1812), που συνδέουν την Ήπειρο και τη Δωδώνη των προεπαναστατικών χρόνων με τα τεκταινόμενα της εποχής, αποτελούν βασικούς άξονες της εν λόγω έκθεσης.

Πρόσωπα όπως ο Δημήτριος Νικολίδης, ο Αλέξιος Νούτσος, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Αλή Πασάς, οι Ζωσιμάδες, συμμετείχαν στη ροή γεγονότων και συμβάντων, τα οποία διαμορφώθηκαν τόσο από τη στρωματογραφία της αρχαιότητας όσο και από τις θεμελιώδεις παραδόσεις του Βυζαντίου και των νεότερων ευρωπαϊκών κινημάτων, όπως οι διεκδικήσεις των δικαιωμάτων του ατόμου για παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνει την έκθεση αυτή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, τους Δήμους Ιωαννίνων, Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης, την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και άλλους φορείς και συλλέκτες της πόλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back