ΗΠΕΙΡΟΣ

Από τον «κόρακα» άγιο Βησσαρίωνα στο νέο γεφύρι στον Αχελώο

Εικόνα του άρθρου Από τον «κόρακα» άγιο Βησσαρίωνα στο νέο γεφύρι στον Αχελώο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2024, 21:30
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το γεφύρι του Κοράκου στον Αχελώο, εκεί που σύμφωνα με το αφήγημα (που το μετέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στην περιφερειακή επιτροπή), στάθηκε ο άγιος Βησσαρίωνας και ρώτησε «πώς φαίνομαι» και του απάντησαν «σαν κόρακας», θα αποκατασταθεί.

Πριν από 70 και πλέον χρόνια, καταστράφηκε στην ομώνυμη μάχη, στον Εμφύλιο.

Μετά την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας, κάτοικοι της περιοχής του Αχελώου είχαν αιτηθεί κάτι αντίστοιχο για το γεφύρι που κάποτε, ένωνε την Άρτα με την Καρδίτσα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να φτιάξει μια παρόμοια γέφυρα, σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι που υπήρχε κάποτε, και να αποκαταστήσει την Κούλια, το μικρό τελωνείο, καθώς και την πρόσβαση στη γέφυρα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του υπουργείου Πολιτισμού για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, προϋπολογισμού 209.700 ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο άγιος Βησσαρίωνας, ο Βησσαρίων ο Β’, υπήρξε αρχιεπίσκοπος Λάρισας κατά τον 16ο αιώνα.

Συνέδεσε το όνομά του με την κατασκευή πολλών δρόμων και γεφυριών στη Θεσσαλία, όπως για παράδειγμα το γεφύρι που πήρε το όνομά του, στην Πύλη, πάνω από τον Πορταϊκό.

Πίσω στο… σήμερα, ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι η γέφυρα δεν μπορεί να ξαναγίνει όπως ήταν, λόγω πολύ μεγάλου κόστους. Επακριβώς είπε «θα περάσει από το ΚΑΣ (σ.σ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) αλλά δεν θα γίνει με τους όρους του 1519. Με αυτούς τους όρους, δεν τη φτιάχνεις ποτέ (...) θα γίνει ένα ίδιο γεφύρι, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back