Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τι κινδυνεύει η φέτα;

Εικόνα του άρθρου Από τι κινδυνεύει η φέτα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2018, 20:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η φέτα ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) που της προσδίδει μια σημαντική αξία δεν κινδυνεύει μόνο από τις εμπορικές συμφωνίες CΕΤΑ (ΕΕ-Καναδά)και Νότιας Αφρικής. Η φέτα έχει και εσωτερικό εχθρό. Και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη είναι όσοι προχωρούν σε εισαγωγή πρόβειου γάλακτος (για να είναι ΠΟΠ η φέτα, το γάλα πρέπει να είναι ελληνικό). 

Οι εισαγωγές γάλακτος, οι αυξήσειςτων εξαγωγών φέτας, η μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και βέβαια οιεμπορικές συμφωνίες της ΕΕ συνθέτουν ένα δυναμικό κοκτέιλ στον πρωτογενή τομέα. Όλα αυτά αναμένονται να τεθούν επί τάπητος στην αυριανή ημερίδα που διοργανώνουν στις 10:30 το πρωί, στο ξενοδοχείο Du Lac, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και άλλοι φορείς, με τη συνεργασία του Ομίλου Φίλων Φέτας. 

Μία μέρα πριν ο κ. Καχριμάνης έστειλε εκ νέου τα μηνύματά του, με αφορμή και τη νεοσυσταθείσα Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας η οποία δεν έχει πάρει ακόμα το πράσινο φως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της λειτουργίας μίας και ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (σ.σ. υπάρχει σε εξέλιξη και η σύσταση μιας δεύτερης Διεπαγγελματικής). 

«Κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομα της φέτας, χωρίς όμως να παράγουν πραγματική φέτα, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι κτηνοτρόφοι και οι  υγιείς επιχειρήσεις» τόνισε. Υποστήριξε με βεβαιότητα ότι καμία ηπειρώτικη επιχείρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, δεν εισάγει γάλα από το εξωτερικό, και εκτίμησε ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της φέτας ως ΠΟΠ. Όπως άφησε να εννοηθεί, κάποιοι, έχοντας τον κωδικό της φέτας, τον χρησιμοποιούν για διακίνηση λευκών τυριών στο εξωτερικό, όπως και ότι γίνεται απομίμηση φέτας με τη χρήση της τεχνικής της συμπύκνωσης. Κατέθεσε επίσης ως πρόταση για εφαρμογή ισοζυγίου όχι μόνο για τα προϊόντα ΠΟΠ αλλά και για τα άλλα είδη, και ειδικά για τα λευκά τυριά. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back