Τους «άμεσα ενδιαφερόμενους» για το θέμα της φέτας και την προστασία του προϊόντος συγκέντρωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, για μια πρώτη συνάντηση που κατέληξε στη συμφωνία για τη συγκρότηση «ενιαίου μετώπου για την προστασία της φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.)».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι Δήμοι των Ιωαννίνων και αρκετοί ακόμα από όλη την Ήπειρο, εκπρόσωποι όλων σχεδόν των γαλακτοβιομηχανιών-παραγωγών φέτας, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων κ.α.
Το «μέτωπο» είναι το πρώτο που συστήνεται με «ταυτότητα Ηπείρου», καθώς ήδη στο θέμα της φέτας, υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες, θεσμικές και ημιθεσμικές: Διεπαγγελματική για τη φέτα, Όμιλος Φίλων Φέτας (που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Διεπαγγελματικής) κ.α. Επί του παρόντος, η ανάγκη ενιαίας στάσης απέναντι στο ενδεχόμενο η φέτα να πάψει να είναι το προϊόν που ξέραμε και κυρίως, να μην εξάγεται πια με την ίδια αξία από την Ελλάδα, αποτελεί τη συνεκτική ουσία σε ένα χώρο με αρκετές αντίρροπες τάσεις και συμφέροντα.
Το βασικό αίτημα των φορέων θα είναι η πρόταση του περιφερειάρχη για νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αφαιρείται το δικαίωμα παραγωγής προϊόντων Π.Ο.Π. σε κάθε γαλακτοκομική επιχείρηση που εισάγει γάλα. Η ρύθμιση με την οποία μάλλον δεν αισθάνεται ιδιαίτερα καλά το «ελεύθερο χέρι της αγοράς», δικαιολογήθηκε από τον κ. Καχριμάνη ως εξής: «Για να προστατέψουμε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) της φέτας και των κίτρινων τυριών, ζητάμε όπως όποιος εισαγάγει πρόβειο γάλα απ΄ έξω- που είναι νόμιμο- να μην έχει δικαίωμα κατοχής κωδικού για παραγωγή ΠΟΠ φέτας ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ίδιο να ισχύει και για όσους έχουν εργοστάσια στο εξωτερικό, καθώς και αυτοί δημιουργούν μια στρέβλωση στο ζήτημα αυτό».
Η εισαγωγή γάλακτος είναι ένα «κοινό μυστικό» στο χώρο, ωστόσο σε περιόδους που οι διεθνείς και διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες δεν επηρέαζαν το προϊόν ως ονομασίας προέλευσης, υπήρχε μια «σιωπηλή ανοχή» που την πλήρωναν κυρίως οι παραγωγοί (φτηνότερο κόστος «φέτας»=φθηνότερες τιμές γι αυτούς). Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι ουσιαστικά, εάν δεν θωρακιστεί η φέτα ως προϊόν προέλευσης με συγκεκριμένη σύσταση, υπάρχει ενδεχόμενο να προσφύγουν ξένες χώρες που θέλουν να φτιάξουν τη δική τους φέτα, επειδή το τυρί θα φτιάχνεται με ξένα γάλατα. Ο κ. Καχριμάνης έθιξε και το θέμα των παραγωγών, λέγοντας ότι «θέλουμε να τους στηρίξουμε» και πως «δεν μπορεί με το 0,88 ευρώ/ανά κιλό αυτή τη στιγμή να παράγεται φέτα. Ένα κιλό φέτα θέλει πέντε κιλά γάλα. Δεν μπορεί να ακούμε ότι πουλιέται φέτα στο εξωτερικό με 4 ή 3,90 ευρώ το κιλό. Τα κόστη της φέτας είναι στα 6 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι τα άλλα δεν είναι φέτα. Πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς είτε είναι οι κτηνοτρόφοι, είτε οι τυροκόμοι, από την απάτη και τη χρήση της ΠΟΠ χωρίς να είναι, γιατί αυτά τα προϊόντα απαιτούν ελληνικό γάλα».
Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών, του ΕΛΟΓΑΚ και των παραγωγών, που έθεσαν επίσης θέματα της τιμής παραγωγού, αλλά και την προστασία από εισαγωγές και της τοπικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος που θα εξεταστεί σε συνάρτηση με την απόδοση των μέτρων που έχουν πρόσφατα αποφασιστεί για την καθιέρωση της σήμανσης στις πωλούμενες συσκευασίες.
Μεταξύ άλλων στη σημερινή συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι Δήμοι Ιωαννιτών (Αντιδήμαρχος Β. Μέγα), Άρτας (Αντιδήμαρχος Θεανώ Γραμματικού) , Πρέβεζας (Αντιδήμαρχος Κ. Ματέρης), Ζίτσας (Δήμαρχος Μ. Πλιάκος), Μετσόβου (Δήμαρχος Κ. Τζαφέας), Πωγωνίου (Δήμαρχος Κ. Καψάλης), Κόνιτσας (Δήμαρχος Αν. Παπασπύρου- Πρόεδρος Δ.Σ. Γ. Ρόμπολος), Γ. Καραϊσκάκη (Δήμαρχος Π. Μίγδος), Ζηρού (Ν. Καλαντζής), Β. Τζουμέρκων (Ι. Σεντελές), Δωδώνης (Δήμαρχος Χρ. Ντακαλέτσης), οι γαλακτοβιομηχανίες, «Δωδώνη», «Ήπειρος», «Καράλης», «Τσουτσοπλίδης» «Μπάφας», «Μινέρβα», «Παπαδόπουλος» «Σοφιάς», «Τάτσης», «Κάκος», ο προϊστάμενος του ΕΦΕΤ Ηπείρου κ. Μιλτ. Ζήκος, η προϊστάμενη Εποπτείας – Ηπείρου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αλεξάνδρα Μέγα, ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ι. Δεκόλης, εκπρόσωποι από αγροτικούς συνεταιρισμούς, η πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας (και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων) Μυρτώ Λύκα κ.α.