ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τη Μόρια στον Κατσικά

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2017, 18:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από έναν χρόνο, η έκταση στο παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά ετοιμάζεται να φιλοξενήσει εκ νέου πρόσφυγες και μετανάστες. Αύριο, σύμφωνα με τον συντονιστή του Κέντρου Υποδοχής Φίλιππα Φίλιο, αναμένονται να έρθουν 206 άτομα από τα νησιά του Αιγαίου, όπου οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άθλιες. Η άφιξη αυτή τη φορά θα γίνει οργανωμένα, καθώς οι διαχειριστές του κέντρου υποδοχής Κατσικά γνωρίζουν όλα τα στοιχεία των προσφύγων και μεταναστών. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Το κέντρο υποδοχής στον Κατσικά ετοιμαζόταν τους τελευταίους μήνες, με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam να έχει αναλάβει την ανακατασκευή του χώρου. Ενός χώρου που πέρσι την άνοιξη, όταν πρωτοήρθαν πρόσφυγες στην περιοχή, στιγματίστηκε για τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Το κέντρο υποδοχής στον Κατσικά έχει αλλάξει πολύ σε σύγκριση με παλιότερα. Σε όλην την έκταση υπάρχουν ειδικά κοντέινερ, ενώ έχουν επιλυθεί πολλά προβλήματα του παρελθόντος όπως η επάρκεια της παροχής του ρεύματος. Παρά την αισθητή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, το κέντρο υποδοχής Κατσικά παραμένει ένας δύσκολος χώρος...

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αυτή τη φορά έχει ενημερωθεί εγκαίρως από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την άφιξη των προσφύγων. Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας υπενθύμισε χτες, στο περιθώριο... των καλάντων, τη θέση της δημοτικής αρχής «περί ακαταλληλότητας της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Κατσικά», προσθέτοντας ωστόσο ότι «έχουν δημιουργηθεί κάποιες αξιόλογες υποδομές και οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν κάτω από καλύτερες συνθήκες».

Διαβεβαίωσε δε ότι «θα είμαστε εκεί όπου μας χρειαστούν σε συνεργασία με όλους τους φορείς γιατί κι αυτοί άνθρωποι πρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Το κέντρο υποδοχής Κατσικά προβλέπεται να φιλοξενήσει το πολύ 500 άτομα.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back