ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη Δουρούτη στην Κάτω Λάβδανη

Εικόνα του άρθρου Από τη Δουρούτη στην Κάτω Λάβδανη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2022, 19:27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο εκθέματα για τον μήνα Απρίλιο παρουσιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο της ψηφιακής έκθεσης «Λεπτομέρειες». Η έκθεση φιλοξενείται στο facebook.

Αυτόν τον μήνα, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Μανθούλα Αναστοπούλου επιλέγει και σχολιάζει ένα αρωματοδόχο αγγείο (β’ μισό 4ου αι. π.Χ.) που βρέθηκε σε τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο  το οποίο χωροθετείται στην περιοχή Δουρούτη εντός της πανεπιστημιούπολης των Ιωαννίνων.

Στην εικονιστική παράσταση που το κοσμεί διακρίνεται ένα τύμπανο, μουσικό όργανο συνδεδεμένο συχνά με περίπλοκες τελετές λατρείας διαφόρων θεοτήτων του αρχαίου κόσμου.

Το δεύτερο έκθεμα είναι ένα δίφυλλο βημόθυρο, που χρονολογείται το 1593, προέρχεται από το καθολικό της Μονής Μακρυαλέξη στην Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου και αποτελεί ενυπόγραφο έργο των ζωγράφων Νικολάου και Μιχαήλ από το Λινοτόπι Καστοριάς.


Η αρχαιολόγος Φανή Λυτάρη σχολιάζει τη λεπτομέρεια της παρουσίας δύο προφητών και υμνογράφων ποιητών, του Δαυίδ και του Σολομώντα, που κρατούν ανεπτυγμένα ειλητάρια (χειρόγραφα βιβλία κυρίως από πάπυρο ή περγαμηνή, τυλιγμένα γύρω από έναν άξονα). Οι μορφές των προφητών αποτελούν το εικονογραφικό συμπλήρωμα του Ευαγγελισμού σε μεγάλο αριθμό βημοθύρων ήδη από το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα και έως τα τέλη του 18ου αιώνα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Απριλίου 2022 όπως και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μια απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email  leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν τα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back