ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο κ. Καχριμάνης, τα νούφαρα και οι «ξερόλες»

Εικόνα του άρθρου Ο κ. Καχριμάνης, τα νούφαρα και οι «ξερόλες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2023, 22:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλα αυτά τα χρόνια, στο πολιτικό προσκήνιο, δεν έχουν λείψει τα μεγάλα, εύκολα λόγια που χαρακτηρίζουν τη λίμνη «στολίδι» και «διαμάντι», όπως δεν έχουν λείψει και οι λαϊκισμοί. Κι ούτε θα λείψουν.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με μια κυριακάτικη ανάρτησή του στο facebook (το αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας), βαδίζει στο γνωστό μονοπάτι του λαϊκισμού και υποστηρίζει ότι «η λίμνη καθάρισε παντού» ενώ επιτίθεται σε «ξερόλες» οι οποίοι «κορόιδευαν για τις πρωτοβουλίες»; Ποιοι είναι άραγε οι «ξερόλες»; Οι επιστήμονες; Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις; Η αντιπολίτευση; Σε όποιον και αν απευθύνεται, είναι τουλάχιστον απρεπής ο χαρακτηρισμός - ιδίως όταν εκφέρεται από ένα πολιτικό πρόσωπο.

Είναι λοιπόν γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η λίμνη των Ιωαννίνων παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα. Και πιθανότατα να έχει βελτιωθεί το οικοσύστημα. Μεταξύ «φαίνεσθαι» και «είναι», όμως, υπάρχει πολλές φορές διάσταση.

Ο κ. Καχριμάνης, όπως προκύπτει από την ανάρτησή του, φαίνεται να αποδίδει τη μη άνθηση του πλαγκτού και την εμφάνιση πολλών νούφαρων (τα οποία παρεμπιπτόντως αναπτύσσονται σε ρηχά νερά) στο καθαρό νερό που πέφτει στη λίμνη από πηγές του Μιτσικελίου.

Επί της ουσίας, πάντως, επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η λίμνη είναι καθαρή. Είναι όντως έτσι;

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» είχε την πρόθεση να αποστείλει κάποια ερωτήματα στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) που να αφορούν την οικολογική κατάσταση της λίμνης.

Ωστόσο, τα απευθύνει (με κάποιες παραλλαγές) πρώτα στον κ. Καχριμάνη ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει τη λίμνη των Ιωαννίνων καλύτερα και από τους επιστήμονες.

1.Σταμάτησε μετά από δεκαετίες, έτσι ξαφνικά, να είναι ευτροφική η λίμνη;

2.Συνεχίζονται οι μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Υδάτων; Και αν ναι, τι δείχνουν αυτές; Ποιες είναι οι τιμές του φωσφόρου, του αζώτου, των κυανοβακτηριδίων;

3.Πώς αποτιμάται (με στοιχεία) η λειτουργία των πηγών του Μιτσικελίου για την ανανέωση των υδάτων της λίμνης;

4.Έχει αποκατασταθεί ή έχει διαμορφωθεί έστω και 1 τ.μ. φυσικής όχθης; Απαραίτητης και για τον αυτοκαθαρισμό της λίμνης; Έχει γκρεμιστεί κάποιο κρηπίδωμα ή έχει απομακρυνθεί κάποιο μπάζωμα;

5.Παρακολουθείται το βάθος της λίμνης και το πυθμενικό ίζημα;

6.Θα εκτιμούσατε ότι είναι ασφαλές το κολύμπι στη λίμνη Παμβώτιδα; Θα το προτείνατε χωρίς καμία επιφύλαξη;

Και ένα ερώτημα ακόμη που έχει να κάνει όχι με επιστημονική γνώση αλλά με πολιτική βούληση:

Πριν από λίγα χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου ανέθεσε μια μελέτη αποκατάστασης της λίμνης, η οποία πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα. Ακολούθησε και ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης με προτεινόμενα έργα από τον πρώην Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Υπάρχει η βούληση κάποιο ή κάποια από τα έργα αυτά να ενταχθούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027»;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back